Όταν περνάμε τον χρόνο μας να σκεφτόμαστε υπερβολικά καταστάσεις από το παρελθόν, αναλύοντας και κάνοντας ερωτήσεις στον εαυτό μας, όταν κολλάμε σε σκέψεις που δεν μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στο τώρα, αυτό ονομάζεται αναμάσημα. Και αν συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξέλεγκτα, μπορεί να γίνει μεγάλο πρόβλημα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ως ένα βαθμό το αναμάσημα δεν μπορεί να είναι θετική διαδικασία. Μάλλον δεν θα το ονομάζαμε αναμάσημα όμως σε εκείνη την περίπτωση - περισσότερο θα το λέγαμε αναστοχασμό. Με το αρνητικό πρόσημο σημαίνει ότι δεν φτάνουμε σε συμπεράσματα για αυτά που έχουμε περάσει, όπως θα συνέβαινε μετά από μια καλή συνεδρία ψυχοθεραπείας. Μάλλον θα μείνουμε με ακόμα περισσότερες απορίες και αρνητικά συναισθήματα από πριν, κάνοντάς το ακόμα πιο δύσκολο να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας.
Αυτές είναι μερικές ιδέες για να ελέγξετε αυτή την παρόρμηση και να ξεπεράσετε την εμμονή σας με το παρελθόν.
Ρωτήστε τον εαυτό σας αν αξίζει τον κόπο
Αν διαπιστώσετε ότι το μυαλό σας είναι κολλημένο σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, αναρωτηθείτε αν αξίζει πραγματικά τον χρόνο σας. Απαντήστε όσο πιο ειλικρινά (και ίσως λιγάκι κυνικά) μπορείτε. Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε θα πρέπει να κάνετε προσπάθεια για να προσπερνάτε αυτό το ζήτημα όποτε εμφανίζεται στις σκέψεις σας, θυμίζοντας στον εαυτό σας ότι αυτό δεν είναι κάτι παραγωγικό και αναγκαίο.
Αφιερώστε χρόνο για σκέψη
Άλλο το να προσπερνάμε τις αντιπαραγωγικές σκέψεις, κι άλλο το να καταλάβουμε ποιες είναι αυτές. Αντί να ξοδεύετε χρόνο με αναμάσημα και ανησυχία, η χρήση του χρόνου σας για σοβαρή σκέψη γύρω από αυτά τα προβλήματα και τα κίνητρά σας πίσω από αυτές τις σκέψεις θα σας βοηθήσουν περισσότερο. Άλλωστε, ο προσωπικός χρόνος για σκέψη είναι απαραίτητος και δεν είπαμε ότι θα τον κόψουμε - απλώς θα αφαιρέσουμε τον παράγοντα που δεν βοηθά αυτόν τον χρόνο να γίνεται παραγωγικός.
Φανταστείτε το χειρότερο σενάριο
Αυτό είναι κάπως πιο περίεργο και όχι αναγκαστικά λειτουργικό για όλους. Αξίζει όμως μια δοκιμή. Αν συμβαίνει συχνά να κάνετε τρομακτικά σενάρια με το μυαλό σας, ίσως αξίζει και να τα ακολουθήσετε (νοητά) μέχρι το τέλος τους. Επειδή η σκέψη από μόνη της θα προκαλέσει άγχος. Η σκέψη του αρνητικού σεναρίου μαζί με το να σκαρφιστείτε μια πρακτική λύση θα σας βοηθήσει ίσως να νιώσετε πως έχετε περισσότερο έλεγχο.
Εστιάστε στα θετικά
Αυτό μπορεί να χρειαστεί πολλή προσπάθεια - και μερικές φορές πίεση στον εαυτό σας μέχρι να σας γίνει συνήθεια. Είναι όμως μια μεγάλη αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι το έχουμε πιο εύκολο να σκεφτούμε αμέσως τα αρνητικά μίας κατάστασης, αγνοώντας τα θετικά (και ειδικά τα θετικά που σχετίζονται με δικά μας επιτεύγματα). Ένας καλός τρόπος για να καταφέρετε να κάνετε την θετική σκέψη συνήθεια είναι να ξεκινήσετε ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα καταγράφετε καθημερινά δύο-τρεις καλές σκέψεις που κάνατε μέσα στην ημέρα.
Μιλήστε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο
Εκτός από το γεγονός ότι θα μπορέσετε να βγάλετε από μέσα σας μερικές ανησυχίες σε ασφαλές συναισθηματικό πλαίσιο, υπάρχει ένα ακόμα πλεονέκτημα που δεν σκεφτόμαστε πάντα: Ένας καλός φίλος δεν θα διστάσει να μας πει ότι αυτό που κάνουμε είναι αναμάσημα, ότι είμαστε κολλημένοι σε κάτι και πρέπει να το ξεπεράσουμε.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη