Το να κοιμάται κάποιος λίγο, με την ελπίδα να αναπληρώσει το Σαββατοκύριακο, είναι λάθος.

Νέα έρευνα του Penn State αποκάλυψε ότι δείκτες καρδιαγγειακής υγείας, όπως παλμοί και αρτηριακή πίεση, επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όταν ο ύπνος περιορίζεται σε 5 ώρες κάθε νύχτα και ότι η προσπάθεια αναπλήρωσης το Σαββατοκύριακο δεν είναι επαρκές μέτρο να επιστρέψουν οι δείκτες σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η Anne-Marie Chang, δήλωσε ότι η έρευνα αποκάλυψε πιθανό μηχανισμό για αυτή τη σχέση στην οποία αρκετά διαδοχικά ''χτυπήματα'' στην καρδιαγγειακή υγεία κάποιου όταν είναι νέος θα μπορούσαν να κάνουν την καρδιά πιο ευάλωτη σε καρδιαγγειακή νόσο μελλοντικά.

Στην έρευνα, που διήρκεσε 11 ημέρες, έλαβαν μέρος 15 υγιείς άντρες 20 έως 35 ετών.

Τις πρώτες 3 νύχτες, οι συμμετέχοντες επιτρεπόταν να κοιμούνται έως 10 ώρες, για να πετύχουν αρχικό επίπεδο ύπνου.

Τις επόμενες 5 νύχτες, ο ύπνος των συμμετεχόντων περιορίστηκε σε 5 ώρες και στη συνέχεια ακολούθησαν 2 νύχτες ανάκαμψης στις οποίες μπορούσαν να κοιμούνται έως 10 ώρες.

Οι ερευνητές μετρούσαν τους παλμούς των συμμετεχόντων σε χαλάρωση και την αρτηριακή πίεση κάθε 2 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η έρευνα έδειξε ότι οι παλμοί αυξάνονταν σχεδόν κατά έναν το λεπτό, σε κάθε συνεχόμενη ημέρα της έρευνας.

Οι μέσοι παλμοί στην αρχή της έρευνας ήταν 69 το λεπτό, ενώ στο τέλος της έρευνας, τη δεύτερη ημέρα της ανάκαμψης ήταν σχεδόν 78.

Η συστολική πίεση, επίσης αυξήθηκε κατά περίπου 0,5 mmHg την ημέρα. Η μέση συστολική πίεση στην έναρξη ήταν 116 mmHg και σχεδόν 119,5 mmHg στο τέλος της περιόδου ανάκαμψης.

Οι παλμοί και η συστολική πίεση αυξήθηκαν και δεν επέστρεψαν στα αρχικά επίπεδα, στο τέλος της περιόδου ανακάμψης.

Η Chang σημείωσε ότι μακρύτερες περίοδοι αναπλήρωσης ύπνου ενδεχομένως μπορεί να είναι αναγκαίες για την ανάκαμψη από πολλές συνεχόμενες νύχτες ανεπαρκούς ύπνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Psychosomatic Medicine.

Πηγές:
Psychosomatic Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου