Μια επένδυση σήμερα, 0,24 δολαρίων ανά ασθενή σε ετήσια βάση για παρεμβάσεις στην ψηφιακή υγεία, όπως τηλεϊατρική, κινητά μηνύματα και chatbots, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση περισσότερων από 2 εκατομμυρίων ατόμων από μη μεταδοτικές ασθένειες την επόμενη δεκαετία, αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε από κοινού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την ITU (Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών). Αυτή η επένδυση θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει περίπου 7 εκατομμύρια σοβαρά περιστατικά και νοσηλείες, μειώνοντας έτσι σημαντικά την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο.
«Το μέλλον της υγείας είναι ψηφιακό. Αλλά για να κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα, χρειαζόμαστε πόρους και συνεργασία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Κανένας οργανισμός δεν μπορεί να το κάνει μόνος του. Καλούμε τις κυβερνήσεις, τους εταίρους και τους δωρητές να ενωθούν, να επενδύσουν στρατηγικά και να διασφαλίσουν ότι αυτές οι σωτήριες καινοτομίες θα φτάσουν σε αυτούς που τις χρειάζονται περισσότερο».
«Η ψηφιακή επανάσταση έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει μια επανάσταση και στην υγεία», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της ITU Doreen Bogdan-Martin. συμπληρώνοντας ότι ζητούμε μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των τομέων της υγείας και της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ισχυρών ψηφιακών δημόσιων υποδομών".
Οι μη μεταδοτικές ασθένειες (ΜΚΝ), όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, που ευθύνονται για πάνω από το 74% των θανάτων παγκοσμίως ετησίως, μπορούν να προληφθούν. Ωστόσο, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην καταπολέμηση των ΜΝΔ, η ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών υγείας στα κύρια συστήματα υγείας παραμένει πρόκληση. Η έκθεση δείχνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη αξιοποίησης αυτών των τεχνολογιών για την κλιμάκωση των αποτελεσματικών παρεμβάσεων και τον μετριασμό της αυξανόμενης επιβάρυνσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως.
Τέσσερις κύριοι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με το καθημερινό μας περιβάλλον – η χρήση καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή, η βλαβερή χρήση αλκοόλ και η σωματική αδράνεια – αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο των ΜΜΝ: αυξημένη αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, αυξημένη γλυκόζη στο αίμα και αυξημένη χοληστερόλη. Τα ψηφιακά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των γραπτών μηνυμάτων και των chatbot, μπορούν να υποστηρίξουν τα άτομα να κατανοήσουν τους παράγοντες κινδύνου και να τα ενθαρρύνουν να αναπτύξουν πιο υγιεινές συνήθειες.
Τα άτομα που ζουν με ΜΚΠ χρειάζονται τακτική παρακολούθηση και συνεχή διαχείριση, και πολλά χρειάζονται μακροχρόνια και εξειδικευμένη φροντίδα. Ψηφιακά εργαλεία όπως η τηλεϊατρική μπορούν να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Τα δεδομένα και τα εργαλεία σε πραγματικό χρόνο για επαγγελματίες υγείας μπορούν επίσης να τους βοηθήσουν να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις για τους ασθενείς τους.
Ενώ πάνω από το 60% των χωρών έχουν αναπτύξει μια στρατηγική ψηφιακής υγείας, συχνά υπάρχει έλλειψη ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στην υπάρχουσα υποδομή υγείας. Η έκθεση καλεί τις χώρες να επενδύσουν σε ψηφιακές δημόσιες υποδομές και να προωθήσουν πρότυπα και διαλειτουργικότητα που μπορούν να ξεπεράσουν κρίσιμα εμπόδια για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού της ψηφιακής υγείας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας
Λ. Μαρίνος στο 7o Healthcare Transformation: Μεγάλο ζητούμενο η αυτοφροντίδα [βίντεο]