Ερευνητές του University of Waterloo εξέτασαν πόσο καλά θυμούνται οι άνθρωποι σύμβολα έναντι λέξεων με την ίδια έννοια.

Η καθηγήτρια Myra Fernandes δήλωσε ότι η εργασία της είναι πρωτοποριακή καθώς δείχνει πώς θυμούνται οι άνθρωποι σύμβολα και λογότυπα.

Όπως δήλωσε, τα σύμβολα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λογότυπα στη διαφήμιση καθώς και να δώσουν πιο γρήγορο τρόπο επικοινωνίας μέσω των emojis.

Οι έρευνες για την εξέταση της μνήμης όσον αφορά σύμβολα δίνουν πληροφορίες για τρόπους μεγιστοποίησης της διατήρησης  στη μνήμη και της βελτίωσης της επικοινωνίας.

Σε 5 έρευνες, με 1.100 ενηλίκους, οι ερευνητές εξέτασαν το ρόλο των συμβόλων στη μνήμη. Οι συμμετέχοντες έβλεπαν είτε ένα σύμβολο είτε τη λέξη με την ίδια σημασία, όπως ‘$’ ή ‘δολάριο’, και εξετάστηκαν στο πόσα σύμβολα ή λέξεις μπορούσαν να θυμηθούν.

Σε όλες τις έρευνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες αποστήθιζαν καλύτερα σύμβολα παρά λέξεις με την ίδια σημασία.

Ο Brady Roberts, δήλωσε ότι κάποιος θα μπορούσε ενδεχομένως να θυμάται καλύτερα τα σύμβολα επειδή δίνουν συγκεκριμένες εικόνες σε αφηρημένες ιδέες.

Πρόσθεσε ότι τα σύμβολα μπορεί ενδεχομένως να τα θυμάται κάποιος καλυτέρα επειδή είναι μοναδικά και τείνουν να αναπαριστούν μια έννοια, ενώ οι λέξεις μπορούν να έχουν πολλές έννοιες.

Πηγές:
University of Waterloo

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονείς που χρησιμοποιούν χιούμορ έχουν καλύτερη σχέση με τα παιδιά τους [μελέτη]
‘Ερπης ζωστήρας και γνωστική εξασθένηση [μελέτη]
Υγειονομική και Ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες της φωτιάς στην Πεντέλη από το ΕΚΠΑ