Συχνά ακούμε για τον αντίκτυπο που έχει στον εγκέφαλο, τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη του παιδιού ο χρόνος που περνά μπροστά από μια οθόνη. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί γονείς θα αξιοποιήσουν την οθόνη όταν το παιδί τους γίνεται δύσκολο, ώστε να το βοηθήσουν να ηρεμήσει. Αν είστε και εσείς ένας γονιός που κάνει συχνά αυτή την υποχώρηση, δεν είστε μόνοι. Τα νέα, όμως, δεν είναι καλά: Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, καθώς θα μπορούσε να βλάψει την ικανότητα του παιδιού να διαχειρίζεται τον θυμό του μεγαλώνοντας, ακόμα και να αυξήσει τα ξεσπάσματα.

Μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνος μπροστά στην οθόνη για τα μικρά παιδιά εκτοξεύτηκε από μόλις 5 λεπτά την ημέρα το 2020 σε 55 λεπτά την ημέρα το 2022. Τα tablet είναι ιδιαίτερα σαγηνευτικά για τα παιδιά λόγω των διαδραστικών τους οθονών αφής, του εξατομικευμένου περιεχομένου και της φορητότητάς τους, καθιστώντας τα μέρος της καθημερινότητάς τους. Οι περισσότερες εφαρμογές πλέον είναι φτιαγμένες ώστε να προσφέρουν περιεχόμενο χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να κάνει κάτι ιδιαίτερο.

Οι ερευνητές της πιο πρόσφατης μελέτης διαπίστωσαν ότι η πρώιμη χρήση tablet μπορεί να συμβάλει σε έναν κύκλο που είναι επιβλαβής για τη συναισθηματική ρύθμιση. Ο έξτρα χρόνος μπροστά στο tablet συνέβαλε στην αύξηση των εκφράσεων θυμού και απογοήτευσης, ενώ παράλληλα οι πιο έντονες συναισθηματικές εκφράσεις θυμού/απογοήτευσης οδηγούν στη συνέχεια σε ακόμα μεγαλύτερη χρήση του tablet.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για να αναλύσουν την καθημερινή χρήση της οθόνης κάθε παιδιού και τον έλεγχο των συναισθημάτων τους μεταξύ 315 γονέων στον Καναδά. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν παιδιά προσχολικής ηλικίας. Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν από την ηλικία των 3,5 μέχρι 5,5 ετών για να εκτιμηθούν οι εκφράσεις του θυμού ή απογοήτευσής τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις μία ώρα επιπλέον χρόνου μπροστά στην οθόνη την ημέρα στα τριάμισι έτη συσχετίστηκε με μια αξιοσημείωτη αύξηση στα επίπεδα θυμού του παιδιού ένα χρόνο αργότερα. Η μεγαλύτερη αύξηση θυμού στα 4,5 έτη συσχετίστηκε με τη σειρά της σε αυξημένη χρήση του tablet μέχρι τα 5,5 έτη.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγειονομική και Ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες της φωτιάς στην Πεντέλη από το ΕΚΠΑ
Το εργασιακό στρες συνδέεται με 97% αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή [μελέτη]
Πολλοί μη καπνιστές έχουν πνευμονικούς όζους που συνδέονται με κίνδυνο καρκίνου [μελέτη]