Το 2020, 595 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπέφεραν από οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή συχνά επώδυνη φθορά του γόνατος, του ισχίου ή άλλων αρθρώσεων.
Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν αυξάνεται δραματικά. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Lancet Rheumatology" δείχνει ότι η παχυσαρκία είναι πιθανώς ο κύριος παράγοντας κινδύνου που μπορεί να επηρεαστεί.
Στο πλαίσιο της σειράς δημοσιεύσεων σχετικά με την ανάπτυξη, την εξάπλωση και τη σημασία διαφόρων ασθενειών για τον παγκόσμιο πληθυσμό (Global Burden of Disease- GBD), η διεθνής ομάδα μελέτης ανέλυσε πληροφορίες από συνολικά 204 χώρες σε όλο τον κόσμο σχετικά με το θέμα της οστεοαρθρίτιδας και τη δημοσίευσε τώρα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, για τα άτομα άνω των 70 ετών, η φθορά των αρθρώσεων ήταν ήδη η έβδομη πιο κοινή αιτία μόνιμης επιβάρυνσης από ασθένειες.
"Παγκοσμίως, περίπου 595 εκατομμύρια άνθρωποι έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα το 2020, το οποίο αντιστοιχούσε στο 7,6% του παγκόσμιου πληθυσμού και αντιπροσώπευε αύξηση 132,2% σε σύγκριση με το 1990 (το 1990, το ποσοστό των ατόμων που έπασχαν ήταν 4,8% του πληθυσμού).
Σε σύγκριση με το 2020, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 74,9% για την αρθροπάθεια των αρθρώσεων του γόνατος, κατά 48,6% για τη νόσο των αρθρώσεων των δακτύλων, κατά 78,6% για την αρθροπάθεια των αρθρώσεων του ισχίου και κατά 95,1% για άλλες μορφές της νόσου έως το 2050", σημείωσε η ομάδα συγγραφέων με επικεφαλής τον Jamie Steinmetz (Ινστιτούτο Στατιστικής Υγείας στο Σιάτλ, Πολιτεία Ουάσινγκτον). Το 1990, για κάθε 100.000 άτομα, 233 χρόνια ζωής "χάνονταν" λόγω αναπηρίας εξαιτίας ασθενειών οστεοαρθρίτιδας - μέχρι το 2020, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε 250 χρόνια ανά 100.000 (Years lived with disability- YLD).
Η συχνότητα των ασθενειών ποικίλλει μεταξύ των περιοχών του πλανήτη. Τυποποιημένα με βάση την ηλικία, τουλάχιστον πάνω από το 5,5% των ανθρώπων σε όλες τις περιοχές του κόσμου πάσχουν από τη νόσο. Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ηλικιακές ομάδες: Το 2020, το 14,8 τοις εκατό των ατόμων άνω των 30 ετών παγκοσμίως έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα - μεταξύ των εργαζομένων ηλικίας 30 έως 60 ετών, το ποσοστό ήταν 3,5 τοις εκατό.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η αρθροπάθεια του γόνατος είναι πιο συχνή, με ποσοστό όλων των μορφών αρθροπάθειας που κυμαίνεται από περίπου 32% στην Κεντρική Ασία έως περίπου 66% στην Ανατολική Ασία. "Οι αρθρώσεις των ισχίων συνέβαλαν λιγότερο στη συχνότητα αυτών των ασθενειών, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης (συχνότητα μεταξύ 3,4 στην Ανατολική Ασία και 9,5 τοις εκατό στη Βόρεια Αμερική). Συνολικά, οι γυναίκες πλήττονται συχνότερα από τη φθορά των αρθρώσεων σε σχέση με τους άνδρες.
Η ηλικία και το φύλο δεν επηρεάζονται. Φαίνεται ότι υπάρχει μόνο ένας παράγοντας κινδύνου που μπορεί να προληφθεί για την αύξηση των ασθενειών με υψηλό φορτίο νόσου, κυρίως λόγω του κυρίως χρόνιου πόνου: το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία. "Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ήταν ο μόνος αναγνωρίσιμος παράγοντας κινδύνου με συμμετοχή (...) 20,4% (στο συνολικό φορτίο των αρθρώσεων) το 2020", αναφέρεται στο "Lancet Rheumatology". Οι γραφικές παραστάσεις δείχνουν τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αργεντινή, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία ειδικότερα ως τις πιο επιβαρυμένες χώρες. Η Κεντρική Ευρώπη είναι κάπως λιγότερο επιβαρυμένη και οι αφρικανικές χώρες καθώς και χώρες όπως η Ινδονησία ή το Βιετνάμ είναι οι λιγότερο επιβαρυμένες.
Η εξέλιξη με την περαιτέρω αναμενόμενη αύξηση αυτών των ασθενειών αποτελεί σε κάθε περίπτωση μεγάλη πρόκληση. Οι συγγραφείς της μελέτης: "Η ανάγκη για υπηρεσίες περίθαλψης ασθενών λόγω αρθροπάθειας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής αρθροπλαστικής, η οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στα τελευταία στάδια της αρθροπάθειας του γόνατος και του ισχίου, θα αυξηθεί σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Αυτό όμως θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αύξηση της ανισορροπίας της περίθαλψης των πασχόντων, εάν οι χώρες δεν μπορούν πλέον να την αντέξουν οικονομικά".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές