Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία, αναμένεται να θέσει αύριο στον υπουργό Υγείας το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Οι δύο πλευρές θα έχουν συνάντηση στις 12.30 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της κατάρτισης από την πλευρά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχεδίου δράσης για τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να βελτιώσει κρίσιμους δείκτες στο ΕΣΥ, όπως οι αναμονές για εξετάσεις και επεμβάσεις, παράλληλα με την ενίσχυση της εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας.
Μέρος των παρεμβάσεων αυτών δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ. Καθίστανται, όμως, εξαιρετικά δύσκολες, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε νοσοκομειακούς γιατρούς, με τις κενές θέσεις να έχουν ξεπεράσει τις 5.000. Η "αιμορραγία" του ΕΣΥ σε προσωπικό συνεχίζεται καθημερινά, με τις παραιτήσεις και τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.
Εκτιμάται ότι το 2022 αποχώρησαν από το ΕΣΥ συνολικά 5.000 υγειονομικοί, πολλοί εκ των οποίων ήταν γιατροί. Τα προβλήματα είναι πολύ πιο έντονα στη νησιωτική χώρα και σε πολλές περιοχές υπάρχει έλλειψη ακόμη και γιατρών βασικών ειδικοτήτων.
Η ΕΙΝΑΠ αναμένεται να θέσει στον υπουργό Υγείας τα παραπάνω προβλήματα, τονίζοντας την ανάγκη βελτίωσης των αποδοχών του κλάδου. Θα θέσει και το θέμα των οικονομικών κινήτρων, σημειώνοντας πως ξεκινούν από 11,40 ευρώ και φτάνουν τα 112,85 ευρώ και βασίζονται στον μισθό του 1983!
Θα θέσει, επίσης, το θέμα του νόμου 4999/22, με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ και προβλέπεται η είσοδος ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα λειτουργικά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων διογκώνονται εκθετικά κάθε ημέρα που περνάει, ενώ η εργασιακή υπερεξόντωση των ελάχιστων - σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες - εναπομεινάντων υγειονομικών, έχει ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.
Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ εκτιμά πως η υποβάθμιση και εγκατάλειψη του ΕΣΥ, επί δεκαετίες, έχει οδηγήσει στην δημιουργία ενός δυστοπικού περιβάλλοντος που έχει αρνητική επίπτωση στην παρεχόμενη περίθαλψη. Σημειώνει, δε, πως η συνολική υποχρηματοδότηση του συστήματος και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας δεν λύνουν τα προβλήματα.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από την αρχή του έτους οι προϋπολογισμοί νοσοκομείων, ΥΠΕ - Θεμιστοκλέους: Τι αλλάζει το 2025
Η σύντομη εκπαίδευση πριν το χειρουργείο αυξάνει την ασφάλεια των ασθενών
Νέα θεραπεία για τους όγκους των ματιών - Τι αναφέρουν Αυστριακοί επιστήμονες