Το burnout είναι ένας όρος που ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Και αυτό είναι σημάδι των καιρών, μιας και το βιοτικό επίπεδο για πολλούς ανθρώπους έχει πέσει σημαντικά. Την ίδια στιγμή η πανδημία και η τηλεργασία επιδείνωσαν την κατάσταση για πολλούς. Ο έξτρα φόρτος εργασίας σε άλλους εργαζόμενους κατά την διάρκεια των μηνών της καραντίνας είναι ακόμα ένας λόγος για burnout.

 Και, αλήθεια, θα μπορούσαμε απλώς να κάνουμε λίστα με τους λόγους που θα ένιωθε ότι "κάηκε" από την δουλειά ο κάθε ένας από εμάς, αλλά αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό. Είναι καλύτερο να γράψουμε μια λίστα με τους τρόπους που έχουμε για να επανέλθουμε. Είναι μικρότερη λίστα - αλλά όχι αναγκαστικά πιο εύκολη.

 Παραδεχτείτε ότι συμβαίνει

Είναι το πρώτο βήμα, επειδή πολλοί άνθρωποι αρνούνται να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζουν σοβαρότερα σωματικά συμπτώματα, όπως το να μην μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι λόγω κακού ύπνου ή να έχετε εντερικά προβλήματα. Πιάστε το από νωρίς και δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι όρια πρέπει να θέσετε.

 Πάρτε λίγη απόσταση από την δουλειά

Ιδανικά, μία άδεια. Λιγότερο ιδανικά, αφιερώστε μερικές ημέρες στο να βγάζετε την δουλειά σας με όσο το δυνατόν λιγότερη πίεση γίνεται. Αν αυτό που σας κουράζει περισσότερο είναι η οικογενειακή σας ζωή (όπως οι ευθύνες των παιδιών) ζητήστε για λίγες ημέρες βοήθεια από κάποιο μέλος της οικογένειας ή ένα έμπιστο άτομο.

 Εστιάστε στην υγεία σας

Φροντίστε να βελτιώσετε το πρόγραμμα του ύπνου σας και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Αν υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες ή θέλετε απλώς να κάνετε ένα τσεκ-απ, κανονίστε εξετάσεις με τον γιατρό σας. Η υγεία σας είναι πιο σημαντική από κάθε δουλειά.

 Ώρα για επανεξέταση των στόχων σας

Μήπως η δουλειά δεν σας καλύπτει όπως παλιότερα; Ποιες ανάγκες σας έχουν αλλάξει στην καθημερινή σας ζωή και ποιες πλευρές του εαυτού σας χρειάζονται περισσότερη φροντίδα; Ποιες καταστάσεις σας έφτασαν μέχρι εδώ και τι μπορείτε να κάνετε για να τις αλλάξετε; Θα χρειαστεί προσεκτικό προγραμματισμό και ψυχραιμία, αλλά είναι απαραίτητο για να συνεχίσετε με περισσότερη αυτογνωσία και να αποφύγετε το συναίσθημα του burnout ξανά.

 Επιστροφή στην καθημερινότητα

Από την στιγμή που θα καταφέρετε να πάρετε μια απόσταση από τον παράγοντα που σας προκάλεσε το burnout, ήρθε η ώρα να προσπαθήσετε να ξεκινήσετε την επιστροφή σας. Είναι μια καλή ευκαιρία να δείτε το πρόγραμμά σας από την αρχή και να προσπαθήσετε να το οργανώσετε με τρόπο που θα σας βοηθάει αντί να σας αγχώνει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κομβικής σημασίας για τους ασθενείς η λειτουργία των δύο Κέντρων Κυστικής Ίνωσης
Απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια λόγω των κρουσμάτων πανώλης
Έκκληση για προσφορά αίματος από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο