Επιστήμονες από την Τανζανία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη τεστ που θα πραγματοποιείται σε υπολογιστή και θα μπορεί να εντοπίζει την άνοια δεκαετίες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Το 2020, ερευνητές του University of Tasmania ανέπτυξαν το TAS Test. Πρόκειται για νέο διαγνωστικό υπολογιστικό τεστ που εντοπίζει αλλαγές στις κινήσεις των χεριών που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας 10–20 χρόνια αργότερα.
Στην τελευταία έρευνα οι επιστήμονες θέλησαν να αναλύσουν την αποτελεσματικότητα της εξέτασης με συμμετέχοντες του Wicking Centre's ISLAND Project.
Περίπου 400 άνθρωποι έλαβαν μέρος, στο σπίτι τους, στο TAS Test όπου κατέγραψαν τον εαυτό τους να χτυπά τα δάχτυλα στον αντίχειρά τους στο σύντομο τεστ διάρκειας 30 δευτερολέπτων.
Οι ερευνητές συνέκριναν τις λεπτομέρειες των κινήσεων, όπως ρυθμό χτυπήματος και ταχύτητα, με τα σκορ στα τεστ γνωστικών ικανοτήτων.
Είναι η πρώτη μελέτη που εστιάζει με λεπτομέρεια στον τρόπο που οι κινήσεις των χεριών συνδέονται με διαφορετικές γνωστικές πλευρές όπως μνήμη και εκτελεστική λειτουργία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας σημαίνουν ότι το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι για τον εντοπισμό του κινδύνου άνοιας δεκαετίες πριν τα συμπτώματα.
Ολοι οι συμμετέχοντες είχαν καλή επίδοση στα νοητικά τεστ καθώς επρόκειτο για υγιή πληθυσμό.
Η έρευνα έδειξε ότι αυτοί με τα χαμηλότερα σκορ στα γνωστικά τεστ (υψηλότερο κίνδυνο μελλοντικής άνοιας) στις κινήσεις των χεριών τους είχαν λιγότερο τακτικό ρυθμό και πιο αργό χτύπημα δαχτύλων.
Αυτές οι ανεπαίσθητες αλλαγές δεν μπορούν να φανούν με γυμνό μάτι αλλά θα μπορούσαν να μετρηθούν με την ανάπτυξη των αλγόριθμων ΄΄όρασης υπολογιστή΄΄ της ομάδας.
Τεχνητή νοημοσύνη παρακολουθεί τα δάχτυλα και τον αντίχειρα στα video- παρόμοια με το πώς οι υπολογιστές αυτόματα εντοπίζουν το πρόσωπο για να ξεκλειδώσουν το κινητό τηλέφωνο.
Επικεφαλής της μελέτης είναι ο Renjie Li.
Πηγές:
University of Tasmania , Alzheimer's & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στη ΜΕΘ 14χρονος μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ
Οι καλύτερες πρωινές ρουτίνες για να ξεκινήσεις το νέο έτος δυναμικά
Νέα τεχνολογία ‘’βλέπει’’ πώς προκαλεί η χοληστερόλη καρδιακή προσβολή [μελέτη]