Το γάλα μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, βιταμίνη D και κάλιο. Και είναι επίσης πλούσιο σε μια ευεργετική πρωτεΐνη που ονομάζεται καζεΐνη.

 Αν καταναλώνετε τακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, έχετε ήδη κάποια οφέλη από την καζεΐνη. Σαν συμπλήρωμα χρησιμοποιείται στους χώρους του body building εδώ και χρόνια, αλλά τα οφέλη της δεν χρειάζεται να είναι τόσο περιορισμένα. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μπορεί να κάνει η καζεΐνη για εμάς.

 Τι είναι η καζεΐνη;

Η καζεΐνη είναι η κύρια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα από αγελάδες, κατσίκες και πρόβατα. Η καζεΐνη αποτελεί περίπου το 80% της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο γάλα. Το άλλο 20% προέρχεται από πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Η λήψη αρκετής πρωτεΐνης από την διατροφή μας είναι σημαντική για πολλές διεργασίες του οργανισμού:

  • Εκτέλεση χημικών αντιδράσεων όπως η πέψη
  • Ανάπτυξη των ιστών του σώματος
  • Προστασία του σώματος από ιούς και βακτήρια. 

Η κύρια διαφορά μεταξύ καζεΐνης και πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι ότι η καζεΐνη χρειάζεται περισσότερη ώρα για να μεταβολιστεί. Σχηματίζει μια ουσία μέσα στο στομάχι μας που μοιάζει με τζελ και απαιτεί περισσότερο χρόνο για να την απορροφήσουμε.

 Αυτά είναι τα οφέλη που θα έχετε από την επαρκή λήψη καζεΐνης.

 Σας δίνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα

Τα αμινοξέα συνδυάζονται για να σχηματίσουν πρωτεΐνες. Υπάρχουν 20 αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει σωστά και ενώνονται με διάφορους τρόπους για να δημιουργήσουν διαφορετικές πρωτεΐνες. Το σώμα σας παράγει μερικά από τα αμινοξέα που χρειάζεται, αλλά υπάρχουν εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει – πρέπει να τα λαμβάνετε τακτικά από το φαγητό. Η καζεΐνη είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, καθώς περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.

 Μειώνει τη μυϊκή διάσπαση

Τα κύτταρά σας βασίζονται στην τακτική πρόσληψη αμινοξέων για να παράγουν συνεχώς πρωτεΐνες. Όταν δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη από την διατροφή σας, το σώμα σας θα αναζητήσει αυτά τα αμινοξέα από αλλού: Θα αρχίσει να διασπά τους μύες του, για την ακρίβεια. Ακριβώς επειδή η καζεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να απορροφηθεί από τον οργανισμό, θα προσφέρει αμινοξέα στα κύτταρά σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 Προωθεί την ανάπτυξη των μυών

Η καζεΐνη περιέχει υψηλή ποσότητα λευκίνης, ένα αμινοξύ που ρυθμίζει το μεταβολισμό και βοηθά στην οικοδόμηση και την αποκατάσταση των μυών. Αν συνήθως δεν καταναλώνετε πολλές πρωτεΐνες στην διατροφή σας, η προσθήκη περισσότερης θα βοηθήσει - μαζί με την τακτική άσκηση - να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα.

 Προσφέρει καλές ποσότητες ασβεστίου

Η καζεΐνη στο γάλα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των δοντιών και των οστών. Η μη επαρκής λήψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης όσο μεγαλώνετε. Η σκόνη καζεΐνης μπορεί να περιέχει μέχρι και το 50% της συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κομβικής σημασίας για τους ασθενείς η λειτουργία των δύο Κέντρων Κυστικής Ίνωσης
Απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια λόγω των κρουσμάτων πανώλης
Έκκληση για προσφορά αίματος από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο