Οι άνθρωποι με υψηλότερη εκπαίδευση έχουν σημαντικά υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστρίας. Σύμφωνα με την έρευνα, οι 35χρονοι άνδρες με πανεπιστημιακό πτυχίο θα ζήσουν κατά μέσο όρο 84 χρόνια, ενώ όσοι έχουν υποχρεωτική εκπαίδευση θα ζήσουν μόνο 76. Για τις γυναίκες, η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη, αλλά με 87 προς 83 χρόνια, εξακολουθεί να είναι σημαντική.
Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ του χαμηλότερου και του υψηλότερου επιπέδου ολοκληρωμένης εκπαίδευσης εξακολουθούσε να είναι 6,3 έτη για τους άνδρες και 3,4 έτη για τις γυναίκες το 2015, ενώ το 2021 αυξήθηκε σε 7,6 έτη για τους άνδρες και 4,1 έτη για τις γυναίκες. Από το 2020 έως το 2021, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί μόνο στους άνδρες ακαδημαϊκούς και μειώνεται ή παραμένει στάσιμο σε όλες τις άλλες εκπαιδευτικές ομάδες.
Ο μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα διαφέρει επίσης ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο. Οι γυναίκες με AHS, BHS ή πτυχίο κολλεγίου έχουν σταθερά το χαμηλότερο συνολικό ποσοστό γονιμότητας μεταξύ 2015 και 2021, ενώ οι γυναίκες χωρίς εκπαίδευση πέραν της υποχρεωτικής, έχουν το υψηλότερο. Ενώ οι απόφοιτες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης είχαν κατά μέσο όρο 1,66 παιδιά το 2021, ο αριθμός αυτός ήταν 1,31 για τις γυναίκες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση ή αυτές που είχαν φοιτήσει σε κολλέγιο.
Ωστόσο, εδώ παρατηρείται κάποια αντιστροφή της τάσης. Για τις γυναίκες απόφοιτες υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ο δείκτης γονιμότητας ήταν ακριβώς δύο παιδιά το 2015 και το 2016, και έκτοτε μειώνεται. Για όλους τους άλλους τίτλους σπουδών, ωστόσο, η γονιμότητα τείνει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, ιδίως για τις γυναίκες με πτυχίο πανεπιστημίου.
Η μέση ηλικία γονιμότητας το 2021 ήταν 29,2 έτη για τις γυναίκες με υποχρεωτική εκπαίδευση και αυξανόταν με τα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης. Οι γυναίκες πανεπιστημιακοί ήταν κατά μέσο όρο 33,9 ετών κατά τη γέννηση του παιδιού τους.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Merging Medicine, Law & IT for Humanity
Ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ενδυναμώνει τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού
Ανεμοβολογιά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε