Η υγεία των εθνών διαμορφώνεται από πολλούς αλληλένδετους παράγοντες που αφορούν, από την ποιότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης μέχρι τον τρόπο ζωής και τη διατροφή.

Αν και είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, μια κοινή μέτρηση για την αξιολόγηση της συνολικής υγείας ενός πληθυσμού είναι το μέσο προσδόκιμο ζωής. Άλλοι σημαντικοί δείκτες περιλαμβάνουν τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας και την πρόσβαση σε τρόφιμα και εγκαταστάσεις υγιεινής. Αυτοί οι παράγοντες παρέχουν συλλογικά μια σαφέστερη κατανόηση του τι συμβάλλει στην υγεία ενός έθνους, το οποίο με τη σειρά του  σχετίζεται με το ΑΕΠ, τις ατομικές δαπάνες, την παραγωγικότητα της εργασίας.

Η Σιγκαπούρη , σύμφωνα με τη λίστα είναι η κορυφαία χώρα, έχει πρόσφατα αναγνωριστεί ως «μπλε ζώνη», όπου ο πληθυσμός των αιωνόβιων είναι 10 φορές υψηλότερος κατά κεφαλήν από ό,τι στην Αμερική.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενθάρρυνση της προσβασιμότητας —μέσω της φορολόγησης των οχημάτων, των καυσίμων και της χρήσης του δρόμου— μαζί με φορολογικά οφέλη για όσους ζουν κοντά στους γονείς ή τα παιδιά τους, πιθανότατα συμβάλλουν στο αυξημένο προσδόκιμο ζωής της χώρας.

Η Ιαπωνία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προσδόκιμου ζωής παγκοσμίως. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που γεννήθηκαν το 2023 αναμένεται να ζήσουν μέχρι τα 90. Όπως η Σιγκαπούρη, έτσι και η Ιαπωνία φιλοξενεί μια μπλε ζώνη, στην Οκινάουα. 

Ακολουθεί η Ελβετία, πιθανότατα επηρεασμένη από την οικονομική σταθερότητα, τα χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη. Το 2023, το μέσο προσδόκιμο ζωής ήταν 85,8 για τις γυναίκες και 82,2 για τους άνδρες. Η χώρα έχει επίσης την καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη από όλες τις πλούσιες χώρες.

Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 13η θέση συνολικά. Παρά τις υψηλές κατά κεφαλήν δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης —στα 12.600 δολάρια το 2022— υπολείπεται στο προσδόκιμο ζωής και σε άλλα κρίσιμα αποτελέσματα για την υγεία.

Συνολικά, οι 24 χώρες με τις καλύτερες συνθήκες υγείας είναι κατά σειρά η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Ν. Κορέα, η Αγγλία, η Αυστραλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ευρωζώνη, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αμερική, η Κίνα,  η Σαουδική Αραβία, η Αργεντινή, η Τουρκία, η Βραζιλία και η Ρωσία.

Πηγές:
visual capitalist

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αποκατάσταση βλάβης στην καρδιά
Καφές με καφεΐνη vs ντεκαφεϊνέ: Τι να επιλέξω;
Τι βοηθά καλύτερα τη μείωση της κόπωσης στην πολλαπλή σκλήρυνση [μελέτη]