Δεν σκεφτόμαστε συχνά την κατάσταση του στρώματός μας, μέχρι τουλάχιστον να εμφανίζει σοβαρές φθορές που εμποδίζουν τον ύπνο και την άνεσή μας. Κι όμως, αυτά δεν είναι τα μόνα προβλήματα. Και, πολλές φορές, η σωστή συντήρηση του στρώματός μας μπορεί να του προσθέσει επιπλέον χρόνια ζωής (και καθαριότητας). Ας δούμε τι και πώς.

Αρχικά, τι κρύβεται σε ένα στρώμα;

Ακάρεα, μικροσκοπικά έντομα που δεν φαίνονται με το μάτι, αλλά λατρεύουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που αφήνουμε (σε τεράστιο βαθμό) κάθε βράδυ όσο κοιμόμαστε. Τα ίδια τα έντομα, όπως και τα περιττώματά τους μπορεί να σας προκαλέσουν έξαρση αλλεργιών και αναπνευστικά προβλήματα.

Τι χειρότερο θα μπορούσε να κρύβεται σε ένα στρώμα;

Κοριοί. Αν είμαστε αρκετά άτυχοι για να τους μεταφέρουμε κάπως στο σπίτι μας, οι κοριοί κρύβονται πάρα πολύ καλά σε ό,τι εσοχή μπορούν να βρούν (αλλά προτιμούν αυτές του στρώματος, καθώς και ρωγμές στο ξύλο αν έχετε ξύλινα έπιπλα). Το βράδυ μυρίζουν το διοξείδιο του άνθρακα που αποβάλλουμε όσο κοιμόμαστε και έρχονται  να τραφούν με το αίμα μας. Η εξολόθρευσή τους μπορεί να είναι δύσκολη διαδικασία και να χρειαστεί να ψεκάσετε αρκετές φορές. Τα χαρακτηριστικά σημάδια ότι έχετε κοριούς είναι μικρές κηλίδες αίματος στο στρώμα ή τα σεντόνια σας, καθώς και γρατζουνιές στο σώμα σας, συνήθως σαν γραμμές.

Και αν κάνουμε ακόμα περισσότερο zoom-in;

Μύκητες και βακτήρια, τα οποία λατρεύουν την θερμή υγρασία που προκαλεί ο ιδρώτας μας. Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαχθούμε από αυτούς τους μικροοργανισμούς είναι να καθαρίσουμε το στρώμα μας πρώτα με μαγειρική σόδα, έπειτα με ένα καθαρό και λίγο βρεγμένο πανί και στο τέλος, αφού στεγνώσει, ένα πέρασμα με την ηλεκτρική σκούπα. Έπειτα, ήρθε η ώρα να το γυρίσουμε. Αυτή η διαδικασία είναι καλό να γίνεται κάθε 4-6 μήνες.

Αν έχω κατοικίδιο;

Τότε ακόμα περισσότερα νεκρά κύτταρα, μικροοργανισμοί και τρίχες θα μαζεύονται στο κρεβάτι σας. Αν δεν επιτρέπετε στο κατοικίδιό σας να ανεβαίνει στο κρεβάτι, η ποσότητα θα μειωθεί σημαντικά, αλλά και πάλι θα μεταφέρετε και εσείς με τα πόδια, τα χέρια και τα ρούχα σας. Τέλος (και συγγνώμη) ένας πολύ καλός λόγος για να μην αφήνετε το κατοικίδιό σας να κοιμάται μαζί σας είναι ότι θα αποφύγετε αρκετά βακτήρια που μεταφέρονται μέσω των κοπράνων. Ζητήσαμε συγγνώμη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε πλήρη επαναλειτουργία οι 3 ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές και οι 4 ξενώνες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης
Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης η Αφρική λόγω της ευλογιάς των πιθήκων
Άνω άκρο και θερινά σπορ: Πώς να αποτρέψετε τους τραυματισμούς