Ο διαβήτης θεωρείται μία χρόνια, προοδευτική πάθηση, αλλά νέα μελέτη έρχεται να δώσει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που παλεύουν με την πάθηση, καθώς οι ερευνητές λένε ότι η ύφεση του διαβήτη είναι δυνατή μέσω μιας απλής διατροφικής παρέμβασης.

Ένας ασθενής θεωρείται ότι βρίσκεται σε διαβητική ύφεση όταν το σάκχαρό του πέσει κάτω από τα επίπεδα του διαβητικού ορίου και παραμένει εκεί για τουλάχιστον τρεις μήνες, χωρίς φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης. Η ύφεση του διαβήτη δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι οι ασθενείς δεν θα έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αργότερα στη ζωή τους, αλλά δεν θα έχουν συμπτώματα και επιπλοκές από την πάθηση.

Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής ομάδα ερευνητών από το NHS του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι μια στρατηγική δίαιτας απώλειας βάρους που περιλαμβάνει σούπες, σέικ και άλλα διατροφικά διαμορφωμένα προϊόντα όπως μπάρες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση του διαβήτη τύπου 2.

Το πρόγραμμα της έρευνας περιλάμβανε μια αρχική περίοδο 3 μηνών ολικής αντικατάστασης της δίαιτας κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες είχαν προϊόντα διατροφικά διαμορφωμένα όπως σούπες, σέικ και μπάρες με συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων από 800 ως 900 θερμίδες.

Από τα 7.540 άτομα που αναφέρθηκαν ότι συμμετείχαν στη μελέτη, 1.740 άτομα ξεκίνησαν ολική αντικατάσταση δίαιτας πριν από τον Ιανουάριο του 2022 και συμπλήρωσαν 12 μήνες, με μέση απώλεια βάρους 8,3% ή 9,4 κιλά. Μεταξύ μιας υποομάδας 710 συμμετεχόντων που ξεκίνησαν το πρόγραμμα πριν από τον Ιανουάριο του 2022, το ποσοστό ύφεσης του διαβήτη ήταν 27%, με μέση απώλεια βάρους 13,4%.

Αυτά τα τελευταία ευρήματα προσφέρουν αρκετή αισιοδοξία (και ενδείξεις) ότι το πρόγραμμα NHS England Type 2 Diabetes Path to Remission μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2 στο ταξίδι απώλειας βάρους και ύφεσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης η Αφρική λόγω της ευλογιάς των πιθήκων
Άνω άκρο και θερινά σπορ: Πώς να αποτρέψτε τους τραυματισμούς
Γιατί το κόκκινο κρέας μπορεί να συνδέεται ιδιαίτερα με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 [μελέτη]