Το κόκκινο κρέας περιέχει ένα είδος σιδήρου που θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για διαβήτη τύπου 2, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα  με τη μελέτη στο Nature Metabolism, άνθρωποι που κατανάλωναν τις περισσότερες τροφές με υψηλά επίπεδα αιμικού σιδήρου-κυρίως κόκκινο κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα-είχαν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 έναντι όσων έτρωγαν τις λιγότερες.

Ο αιμικός σίδηρος ευθυνόταν για περισσότερο από το ήμισυ του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 που συνδεόταν με μη κατεργασμένο κόκκινο κρέας.

Όμως, ο μη- αιμικός σίδηρος που περιέχεται σε φυτικές τροφές δεν είχε σχέση με τον διαβήτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι η μείωση της πρόσληψης αιμικού σιδήρου -ιδιαίτερα από το κόκκινο κρέας- και η υιοθέτηση περισσότερο φυτικής διατροφής μπορούν να είναι αποτελεσματικές μέθοδοι μείωσης του κινδύνου διαβήτη.

Ερευνητές αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ πρόσληψης σιδήρου και διαβήτη τύπου 2 χρησιμοποιώντας διατροφικές εκθέσεις 36 ετών από 206.000 επαγγελματίες υγείας.

Ανέλυσαν επίσης το αίμα περισσότερων των 37.500 ανθρώπων για να διαπιστώσουν πώς ο κίνδυνος θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.

Ο αιμικός σίδηρος συνδεόταν με ευρεία ακτίνα βιοδεικτών στο αίμα που συνδέονταν με τον διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές επίσης εντόπισαν περίπου 12 μεταβολίτες στο αίμα που θα μπορούσαν να παίζουν στόλο μεταξύ πρόσληψης αιμικού σιδήρου και κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης η Αφρική λόγω της ευλογιάς των πιθήκων
Άνω άκρο και θερινά σπορ: Πώς να αποτρέψτε τους τραυματισμούς
Μπορεί μια δίαιτα με σούπες να οδηγήσει σε ύφεση του διαβήτη;