Οι 17 χειρουργημένοι μικροί ασθενείς που νοσηλεύονται στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μπορεί να μην άκουσαν το "πρώτο κουδούνι", παρέα με φίλους και συμμαθητές στο προαύλιο του σχολείου τους, αλλά δεν θα στερηθούν τα μαθήματά τους. Με τη βοήθεια εκπαιδευτικών του ειδικού σχολείου που λειτουργεί στην Κλινική θα διατηρήσουν επαφή με την διδακτέα ύλη, θα αποσπαστούν από τη μονοτονία του νοσοκομειακού περιβάλλοντος και θα επιστρέψουν στη σχολική τους κανονικότητα μετά την ανάρρωση και το εξιτήριο.

Την περασμένη Δευτέρα στους χώρους της Κλινικής, τα παιδιά με τους γονείς τους, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας παρακολούθησαν τον αγιασμό ενός σχολείου που απαλύνει τον πόνο και βοηθάει τα παιδιά να διατηρήσουν την ψυχική τους ισορροπία στη διάρκεια μιας δύσκολης γι΄ αυτά περιόδου.

Ο διευθυντής της Κλινικής, Γιώργος Τσικόπουλος (φωτογραφία), ο οποίος πρωτοστάτησε μαζί με τους συνεργάτες του σε πολυετείς προσπάθειες για τη διατήρηση, εδραίωση και ενίσχυση του σχολείου, μοιράζεται με συγκίνηση την εμπειρία, μιλώντας στο iatronet.gr.

Ο ίδιος κάνει και την αναδρομή μιας προσωπικής επαγγελματικής πορείας 38 ολόκληρων ετών στο ΕΣΥ και στην υπηρεσία χιλιάδων μικρών ασθενών στο ίδιο νοσοκομείο, η οποία λήγει με την συνταξιοδότησή του το επόμενο διάστημα.

Το σχολείο

Το σχολείο της Παιδοχειρουργικής Κλινικής ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, με τα πρώτα βήματα να γίνονται σε εθελοντική βάση ήδη από τη δεκαετία του 1990, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια ανάλογες δομές στις Α' και Γ' Παιδιατρικές Κλινικές.

"Ένα παιδί που χειρουργείται εδώ μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία από μερικές μέρες μέχρι και αρκετούς μήνες, ανάλογα με την πάθηση και τη βαρύτητα του χειρουργείου. Σε αυτό το διάστημα χάνει τη σειρά του, την κανονικότητά του, τους φίλους του και τα μαθήματά του", λέει ο κ. Τσικόπουλος, αναφερόμενος στον σκοπό που καλείται να επιτελέσει η δομή, η οποία δεν ήταν εύκολη στην υλοποίησή της. Άρχισε να οργανώνεται με εθελοντές εκπαιδευτικούς και σταδιακά, έπειτα από παρεμβάσεις στο υπουργείο, δόθηκαν μόνιμες θέσεις ειδικά καταρτισμένων δασκάλων. Στο ίδιο διάστημα, η εξεύρεση κατάλληλων χώρων συνάντησε πολλές δυσκολίες και εμπόδια, τα οποία ξεπεράστηκαν.

"Πηγαίνει ο δάσκαλος στο νοσηλευόμενο παιδί και αν δεν μπορεί ακόμα να σηκωθεί από το κρεβάτι κάθεται δίπλα του. Με τον κατάλληλο τρόπο το βοηθάει να αποσπαστεί για λίγο και να μπει σε μια διαδικασία μάθησης", εξηγεί ο διευθυντής της Κλινικής και προσθέτει: "Όταν μπορέσει το παιδί να σηκωθεί πηγαίνει σε έναν ειδικό χώρο, κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο με βίντεο και άλλα σύγχρονα μέσα".

Στο σχολείο υπηρετούν σήμερα μια νηπιαγωγός και ένας δάσκαλος, καταρτισμένοι σε ειδικές μεθόδους διδασκαλίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, νηπιαγωγείου και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ κάνουν και την πρακτική τους εκπαίδευση φοιτητές της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.

Κλινική πρότυπο

Η Παιδοχειρουργική Κλινική του Ιπποκράτειου είναι μια από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Ως κλινική αναφοράς, δέχεται βαριά περιστατικά από κάθε μέρος της Ελλάδας, ενώ αποτελεί εξειδικευμένο παιδοουρολογικό κέντρο και κέντρο νεογνικής χειρουργικής.

Το 2022 έγιναν 1.900 εισαγωγές και 1.200 χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες θα ήταν περισσότερες αν δεν υπήρχε το οξύ πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων.

Από έναν μικρό χώρο στο πρώην "Αγία Σοφία", όπου λειτουργούσε στη δεκαετία του 1980, μεταστεγάστηκε το 1989 στο νέο Κτίριο Γ' (μπλε) του Ιπποκράτειου, όπου κατέλαβε τον μισό 3ο όροφο. Με την καταλυτική συνδρομή και χορηγών - μεγάλων ευεργετών, έχει αποκτήσει σύγχρονο εξοπλισμό και ξενοδοχειακή υποδομή εφάμιλλη ιδιωτικών μονάδων.

Η Κλινική δέχτηκε ισχυρό πλήγμα στη διάρκεια της πανδημίας, όταν χρειάστηκε να μετεγκατασταθεί προσωρινά σε άλλους χώρους του νοσοκομείου. Μετά τη λήξη της επείγουσας φάσης επανήλθε στον φυσικό της χώρο, αφού αποστειρώθηκε πλήρως.

Μια ευλογημένη ειδικότητα

Ο κ. Τσικόπουλος συνταξιοδοτείται σύντομα, έπειτα από μια διαδρομή 38 ετών στην υπηρεσία χιλιάδων μικρών ασθενών, που έχει συνδεθεί με τη λειτουργία της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου, αλλά και την ιστορία του ΕΣΥ. "Το 1988 ήμουν από τους πρώτους που διορίστηκαν, ενώ ήμουν εδώ από το 1985 για ειδικότητα, 38 ολόκληρα χρόνια", λέει, ενώ κάνοντας τον απολογισμό του σημειώνει πως θα ξανάκανε την ίδια διαδρομή αν σήμερα ξεκινούσε από την αρχή.

"Είδαμε χαρά στα μάτια παιδιών και γονέων, είχαμε και τις στεναχώριες και τις αποτυχίες μας, γιατί αντιμετωπίσαμε πολλές βαρύτατες καταστάσεις. Και κλάψαμε και στεναχωρηθήκαμε και θυμώσαμε και μας θύμωσαν. Αλλά δεν θα άλλαζα ειδικότητα αν ξεκινούσα από την αρχή", τονίζει, προσθέτοντας: "Είναι μια ευλογημένη ειδικότητα, γιατί ασχολείσαι με την υγεία ανθρώπων που έχουν προσδόκιμο να ζήσουν άλλα τουλάχιστον 80 χρόνια".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις