Νέα έρευνα του University of South Australia –η μεγαλύτερη του είδους της-υπέδειξε ότι το να περιλαμβάνονται τα αμύγδαλα σε δίαιτα περιορισμού ενέργειας βοηθά ανθρώπους να χάνουν βάρος αλλά και να βελτιώνουν την καρδιομεταβολική τους υγεία.

Eξετάζοντας την επίδραση τέτοιας δίαιτας με αμύγδαλα ή σνακ με υδατάνθρακες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δυο δίαιτες μείωσαν με επιτυχία το βάρος κατά 7 κιλά.

Η Dr Sharayah Carter, του UniSA, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως οι ξηροί καρποί μπορούν να υποστηρίξουν υγιεινή διατροφή για τον έλεγχο του βάρους και την καρδιομεταβολική υγεία.

Οι ξηροί καρποί είναι πολύ καλό σνακ. Περιέχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, ινών και είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα αλλά έχουν και υψηλό επίπεδο λιπαρών, το οποίο οι άνθρωποι συνδέουν με αυξημένο βάρος, δήλωσε η Dr. Carter.

Στην έρευνα, και η δίαιτα με ξηρούς καρπούς και η δίαιτα χωρίς, οδήγησε σε περίπου 9,3% μείωση του βάρους κατά τη διάρκειά της.

Όμως η δίαιτα που περιείχε αμύγδαλα επίσης φάνηκε ότι μπορεί να οδηγεί μακροπρόθεσμα σε βελτιωμένη καρδιομεταβολική υγεία.

Επιπλέον, οι ξηροί καρποί έχουν το πρόσθετο όφελος ότι οδηγούν σε κορεσμό για μεγαλύτερο διάστημα.

Στην έρευνα, 106 άτομα ολοκλήρωσαν διατροφικό πρόγραμμα 9 μηνών (3 μήνες δίαιτα περιορισμού ενέργειας που ακολουθήθηκε από 6 μήνες δίαιτα ελέγχου ενέργειας για τη διατήρηση).

Και στις δυο φάσεις, το 15% της πρόσληψης ενέργειας των συμμετεχόντων περιλάμβανε ανάλατα αμύγδαλα με τη φλούδα (για τη δίαιτα με ξηρούς καρπούς) ή 15% πλούσια σε υδατάνθρακες σνακ (για την άλλη ομάδα).

Tα ευρήματα δίνουν περαιτέρω ενδείξεις ότι οι διατροφολόγοι μπορούν να συνιστούν αμύγδαλα ως μέρος ισορροπημένης δίαιτας για απώλεια βάρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου