Περισσότερους γιατρούς σε βασικές ειδικότητες, διέθετε το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης, πριν γίνει νοσοκομείο, το 2016.
Το πολυδιαφημισμένο νοσοκομείο βρίσκεται σε αποδρομή και οι κάτοικοι του νησιού πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποστελέχωσή του.
Το νοσοκομείο Σαντορίνης λειτουργεί με καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας (μονομετοχική του Δημοσίου), χωρίς να δικαιώνει τις προσδοκίες:
"Ένας - ένας, οι γιατροί παραιτούνται", καταγγέλλει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Όπως εξηγεί, λόγω του νομικού του καθεστώτος, δεν γίνονται προκηρύξεις γιατρών ΕΣΥ, αλλά ζητούνται ιδιώτες γιατροί, με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Δεν υπάρχει, όμως ενδιαφέρον, αν και ο μισθός για τους ιδιώτες είναι μεγαλύτερος από τους γιατρούς του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, στο νοσοκομείο λειτουργεί παθολογική κλινική χωρίς παθολόγο, χωρίς πνευμονολόγο, με τρείς μόνο γενικούς γιατρούς. Παρά τις ελλείψεις, νοσηλεύονται πάνω από δέκα παθολογικά περιστατικά.
Έμπειρος γενικός γιατρός φέρεται να έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, στον οποίο εξέφρασε την απόγνωση του και τη πρόθεσή του να παραιτηθεί άμεσα, λόγω της επικινδυνότητας και της εξάντλησης.
Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως, εδώ και τέσσερις μήνες, δεν υπηρετεί κανένας αναισθησιολόγος, καθώς συνταξιοδοτήθηκε ο 72χρονος που εργαζόταν εκεί.
Το νοσοκομείο καλύπτεται με μετακίνηση - για λίγες μέρες - αναισθησιολόγων από διαφορα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ πολλές μέρες μένει ακάλυπτο.
Οι δύο μοναδικοί καρδιολόγοι παραιτήθηκαν και είναι εκτός προγράμματος τον επόμενο μήνα.
"Τι νοσοκομείο είναι αυτό που δεν έχει παθολόγο, καρδιολόγο και αναισθησιολόγο;", διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αναφέροντας πως υπηρετεί μόνον ένας μικροβιολόγος, ένας παιδίατρος και δύο ακτινολόγοι.
"Το μοναδικό νοσοκομείο του ΕΣΥ, που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, καταρρέει", τονίζει.
Επιχειρώντας να ερμηνεύσει την κατάσταση, ειδικά των δομών στα νησιά, ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει πως "ευθύνονται" οι χαμηλότατοι μισθοί των υγειονομικών, που δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης και οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας.
"Το ΕΣΥ δεν είναι πια ελκυστικό στο υγειονομικό προσωπικό, όπως ήταν πριν από τα μνημόνια", τονίζει.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις