Έως και το 40% των εγκύων γυναικών παραπονιούνται για δυσκολίες με την εντερική λειτουργία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη κατευθυντήρια γραμμή S2k "Χρόνια δυσκοιλιότητα" της Γερμανικής Εταιρείας Γαστρεντερολογίας, Πεπτικών και Μεταβολικών Παθήσεων (DGVS) και της Γερμανικής Εταιρείας Νευρογαστρεντερολογίας & Κινητικότητας (DGNM), τα παράπονα εμφανίζονται συχνότερα κατά το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή κατά την 14η έως 26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Εδώ εξετάζονται διάφορες αιτίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αυξημένη έκκριση προγεστερόνης και οιστρογόνων, τα οποία σχετίζονται με μειωμένο τόνο των εντερικών μυών και μειωμένο εντερικό περισταλτισμό. Η βραδύτερη μεταφορά των κοπράνων ευνοεί την αυξημένη απορρόφηση ιόντων νερού και νατρίου και συνεπώς μια πιο σταθερή σύσταση των κοπράνων.
Η μειωμένη σωματική δραστηριότητα και οι απαιτήσεις χώρου του αναπτυσσόμενου εμβρύου μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα.
Η κατευθυντήρια γραμμή αναφέρει αντίστοιχα παράπονα ακόμη και πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης ως τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη δυσκοιλιότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Επιπλέον, ισχύει κατ' αρχήν το εξής: η τακτική πέψη συμβάλλει σημαντικά στη γενική ευεξία. Οι αιμορροΐδες ευνοούνται επίσης από την εγκυμοσύν και η επίμονη δυσκοιλιότητα μπορεί να τις επιδεινώσει.
Πίνετε αρκετά, τρώτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες
Επαρκής κατανάλωση υγρών, τακτική άσκηση και διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες
Τόσο οι κατευθυντήριες γραμμές όσο και το Embryotox, το κέντρο φαρμακοεπαγρύπνησης και συμβουλευτικής για την εμβρυϊκή τοξικολογία στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, συνιστούν αυτά τα γενικά βασικά μέτρα. Επαρκής ποσότητα υγρών σημαίνει περίπου 1,4 λίτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 1,7 λίτρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Σύμφωνα με την κατευθυντήρια γραμμή, η πρόσληψη υγρών πέραν αυτού δεν συνιστάται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.
Θα πρέπει επίσης να επιζητείται η ποσότητα των φυτικών ινών στη διατροφή. Τουλάχιστον 30 γραμμάρια ημερησίως είναι η σύσταση της Γερμανικής Εταιρείας Διατροφής (DGE). Οι γυναίκες που καταναλώνουν τακτικά προϊόντα ολικής άλεσης αντί για προϊόντα από λευκό αλεύρι, όσπρια και πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων την ημέρα κάνουν πολλά για την ρύθμιση της πέψης.
Όσες πάντως θέλουν να αλλάξουν ανάλογα τη διατροφή τους θα πρέπει να το κάνουν σταδιακά. Αυτό συμβαίνει επειδή το έντερο αντιδρά μερικές φορές σε μη συνηθισμένες ποσότητες φυτικών ινών με δυσάρεστο μετεωρισμό. Πολλοί πάσχοντες τερματίζουν τότε τις προσπάθειές τους βιαστικά με την αιτιολογία: "Δεν το αντέχω". Το ίδιο ισχύει και για τη σωματική δραστηριότητα: Η σταδιακή δοσολογία αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας. Θα πρέπει επίσης να ρωτήσετε για τα "δυσκοίλια" τρόφιμα και τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα διατροφής.
Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι μπανάνες και η σοκολάτα. Εάν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, θα πρέπει να τα αποφύγετε - τουλάχιστον προσωρινά. Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως "δυσκοίλια". Εδώ, ο γιατρός θα πρέπει να ελέγξει την αναγκαιότητα και τη δοσολογία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε