Απομακρύνονται 6.000 συμβασιούχοι από τα νοσοκομεία και τη θέση τους καταλαμβάνουν εργολάβοι. Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως αναφέρει, οι εργολάβοι λυμαίνονται το Δημόσιο, εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισκέπτεται την Τετάρτη το νοσοκομείο Κοζάνης, προκειμένου να συμπαρασταθεί στη διαμαρτυρία που οργανώνουν οι εργαζόμενοι για την σπόλυση 17 καθαριστριών.

Όπως σημειώνει, το ίδιο γίνεται σταδιακά με 6.000 συμβασιούχους καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, κάθε εργολαβικός εργαζόμενος φέρεται να στοιχίζει από 2.500 ευρώ εως 3.500 ευρώ το μήνα, περισσότερο από τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Στη Κοζάνη, η οκτάωρη καθαρίστρια με σύμβαση που απομακρύνεται στοιχίζει 1.300 ευρώ το μήνα, συνυπολογίζοντας ολόκληρο το κόστος για το νοσοκομείο και η οκτάωρη καθαρίστρια του εργολάβου κοστίζει 2.500 ευρώ το μήνα.

Οι συμβασιούχοι φύλακες στα νοσοκομεία στοιχίζουν 1.500 ευρώ το μήνα, συνυπολογίζοντας όλες τις κρατήσεις, και οι εργολαβικοί φύλακες στοιχίζουν 3.500 ευρώ το μήνα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως τα χρήματα αυτά τα λυμαίνονται οι εργολάβοι και δεν είναι μισθός των εργολαβικών εργαζόμενων.

"Δουλεύουν χωρίς σταματημό, χωρίς να γνωρίζουν ωράρια, ρεπό και άδειες για 400 με 500 ευρώ το μήνα. Βαζουν στη τράπεζα το μηνιάτικο για να ξεφεύγουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μετά με την απειλή μπράβων οι καθαρίστριες επιστρέφουν πίσω ένα μέρος του μηνιάτικου", σημειώνει, κάνοντας λόγο για εργασιακό μεσαίωνα.

Όπως καταγγέλλει, χρησιμοποιούν νερωμένα υλικά για μεγαλύτερο κέρδος, με αποτέλεσμα να μην απολυμαίνονται οι χώροι των νοσοκομείων και να ελλοχεύει ο κίνδυνος για νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Ο κ. Γιαννάκος υπογραμμίζει πως οι συμβάσεις των 6.000 εργαζόμενων στη καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση κρίθηκαν νόμιμες από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρείου και για αυτό ανανεώνονται συνεχώς. Οι διοικητές των νοσοκομείων, ωστόσο, "τρέχουν" διαγωνισμούς και αναθέτουν τις εργασίες σε εργολάβους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικής & Οπτομετρίας
Οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στις γυναίκες
ΙΣΘ προς ΕΟΠΥΥ για τα σκιαγραφικά: "Το ποτήρι ξεχείλισε"