Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα ισχύσει το μέτρο της κατ' οίκον αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους. Σχετική διάταξη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Με τη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών (της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010), να λαμβάνουν τα ιδιοσκευάσματα κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς ή διανομής φαρμάκων - φαρμακαποθηκών.

Σκοπό είναι να διευκολύνονται οι ασθενείς. Σχετική ρύθμιση είχε προβλεφθεί για τους ασθενείς covid-19. Η προτεινόμενη διάταξη εισάγεται για πρώτη φορά και κρίνεται αναγκαία για την ανακούφιση ασθενών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, επιφέροντας οφέλη για τις συγκεκριμένες αυτές κοινωνικές ομάδες, ενώ το κόστος της εφαρμογής της εκτιμάται από 3 έως 6 εκατομ. ευρώ (με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ).

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως πολλά από αυτά τα φάρμακα είναι πανάκριβα, πολλά από αυτά τα φάρμακα είναι και ευαίσθητα, γιατί χρειάζονται ψυγείο.

Όπως είπε, θα αποστέλλονται στο σπίτι του κάθε πολίτη ή στο νοσοκομείο ή όπου πρόκειται να κάνει μια θεραπεία, μια χημειοθεραπεία και ούτω καθ’ εξής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, περίπου 120.000 άνθρωποι να απαλλαγούν από αυτή την ταλαιπωρία, την οποία υφίστανται και στην υγεία τους, αλλά και στην αξιοπρέπειά τους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών