Η σιωπηλή μεταχείριση είναι άρνηση προφορικής επικοινωνίας με ένα άλλο άτομο. Τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτή την τακτική μπορεί ακόμη και να αρνηθούν να αναγνωρίσουν την παρουσία του άλλου ατόμου στον χώρο. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη σιωπηλή μεταχείριση σε πολλούς τύπους σχέσεων, αλλά πολύ συχνά το βλέπουμε να συμβαίνει στο πλαίσιο των ρομαντικών σχέσεων.
Μερικές φορές μπορεί να είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης. Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο τη χρησιμοποιεί για να ελέγξει και να χειραγωγήσει το άλλο.
Γιατί οι άνθρωποι το κάνουν;
Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μία μη συναισθηματικά φορτισμένη απάντηση. Οι λόγοι που κάποιος μπορεί να το κάνει αυτό είναι:
Αποφυγή: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μένουν σιωπηλοί σε μια συζήτηση επειδή δεν ξέρουν τι να πουν ή θέλουν να αποφύγουν τη σύγκρουση.
Επικοινωνία: Ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σιωπηλή μεταχείριση αν δεν ξέρει πώς να εκφράσει τα συναισθήματά του αλλά θέλει ο σύντροφός του να ξέρει ότι είναι αναστατωμένος.
Τιμωρία: Αν ένα άτομο χρησιμοποιεί τη σιωπή για να τιμωρήσει κάποιον ή για να ασκήσει έλεγχο ή εξουσία πάνω του, αυτό είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης.
Πώς επηρεάζει αυτή η τακτική τις σχέσεις
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χρήση της σιωπηλής μεταχείρισης δεν είναι ένας παραγωγικός τρόπος αντιμετώπισης μιας διαφωνίας. Έρευνες δείχνουν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες χρησιμοποιούν τη σιωπηλή μεταχείριση στις σχέσεις. Ωστόσο, η σαφής και άμεση επικοινωνία είναι απαραίτητη για υγιείς σχέσεις. Η χρήση αυτής της τακτικής εμποδίζει τους ανθρώπους να επιλύσουν τις συγκρούσεις τους με χρήσιμο τρόπο.
Όταν ο ένας σύντροφος θέλει να μιλήσει για ένα πρόβλημα αλλά ο άλλος αποσύρεται, μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα όπως θυμό και άγχος, καθώς και να επηρεάσει πολύ αρνητικά την αυτοεκτίμηση. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό να έχει αντίκτυπο στην υγεία μιας σχέσης, ακόμα κι αν το άτομο που σιωπά προσπαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση. Τέλος, ένα άτομο με σύντροφο που αποφεύγει τη σύγκρουση είναι πιο πιθανό να συνεχίσει μια διαφωνία επειδή δεν είχε την ευκαιρία να συζητήσει τα παράπονά του.
Είναι κακοποιητική συμπεριφορά;
Ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιεί τη σιωπή με κακοποιητικό τρόπο εάν:
*σκοπεύει να πληγώσει το άλλο άτομο με τη σιωπή του
*η σιωπή διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα
*η σιωπή τελειώνει μόνο όταν το αποφασίσει
*μιλάει με άλλους ανθρώπους αλλά όχι με τον σύντροφό του
*αναζητά "συμμάχους" στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους
*χρησιμοποιεί τη σιωπή για να δημιουργήσει ενοχές στον σύντροφό του
*χρησιμοποιεί τη σιωπή ως τρόπο να αναγκάσει τον σύντροφό του να αλλάξει τη συμπεριφορά του
Πώς να αντιδράσετε
Το πώς ανταποκρίνεται ένα άτομο στη σιωπηλή μεταχείριση εξαρτάται από το αν ο σύντροφός του τη χρησιμοποιεί με κακοποιητικό τρόπο ή όχι. Αν είναι κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται μοτίβο στη σχέση σας ή διαρκεί για πολύ καιρό, υπάρχει πρόβλημα. Αυτές είναι μερικές προσεγγίσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε.
*Αναγνωρίστε ότι ο σύντροφός σας έχει σταματήσει να επικοινωνεί.
*Εκφράστε τα αισθήματά σας μιλώντας στο πρώτο πρόσωπο, αποφύγετε να μιλήσετε για τη συμπεριφορά του συντρόφου σας. Είναι καλύτερο να πείτε "αισθάνομαι απόρριψη" παρά "με απορρίπτεις".
*Αναγνωρίστε ότι ο σύντροφός σας αισθάνεται επίσης άσχημα, για να έχει σταματήσει να επικοινωνεί και ρωτήστε πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.
*Αποφύγετε να γίνετε εριστικοί, ακόμα κι αν νιώθετε ότι αυτά που ακούτε είναι παράλογα ή λάθος. Θα κλιμακώσει τη συζήτηση. Αντιθέτως, εκφράστε ψύχραιμα τη διαφωνία σας - αυτό δεν σημαίνει ότι είστε υποχωρητικοί.
Το ζήτημα του αν θα λυθεί το πρόβλημα έχει να κάνει και με το άλλο άτομο. Είναι πολύ κλισέ, και έχει γελοιοποιηθεί τόσο πολύ στη δημόσια σφαίρα ως φράση, που σπάνια θα ακούσουμε ως απάντηση "Αν νοιαζόσουν, θα ήξερες ήδη". Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλες (εξίσου παράλογες μα λιγότερο κλισέ) απαντήσεις που μπορούμε να λάβουμε.
Αν αισθάνεστε ότι παρά τις δικές σας ψύχραιμες προσπάθειες το άλλο άτομο αρνείται να επικοινωνήσει ή αναζητά ευκαιρία για καυγά, μάλλον η καλύτερη λύση είναι να απομακρυνθείτε. Και, φυσικά, χωρίς να ακολουθείτε την ίδια στρατηγική: "Δεν μπορώ να βγάλω άκρη μαζί σου, οπότε φεύγω".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]
Προκήρυξη 324 θέσεων ειδικευμένων γιατρών στα Κέντρα Υγείας
ΕΟΔΥ: Επιδημίες ανά τον κόσμο: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες