Παγκόσμια πρωτοτυπία παρατηρείται στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου - επί 13 χρόνια -  δεν έχουν γίνει κρίσεις και επιλογές προϊσταμένων οργανικών μονάδων σε επίπεδο διευθυντών, υποδιευθυντών και τμηματαρχών.

Οι θέσεις καταλαμβάνονται, τελικά, με αποφάσεις των διοικητών, όπως καταγγέλλει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

"Τι είδους αξιοκρατία είναι αυτή;", διερωτάται, για να σημειώσει: "Ο διοικητής ενός νοσοκομείου έχει τον απόλυτο έλεγχο, καθώς έχει τη δυνατότητα να τοποθετεί και να αλλάζει τους διευθυντές και προισταμένους των υπηρεσιών σαν τα πουκάμισά του. Και πολλοί το πράττουν".

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, "παίρνουν το κεφάλι όποιου μιλάει, αναφέρει προβλήματα και ζητάει λύσεις που βελτιώνουν τις συνθήκες νοσηλείας και εργασίας. Και αμέσως στη θέση του βάζουν τον αρεστό, τον κομματικό, τον βολικό που δεν θα τους ενοχλεί στην απόλυτη εξουσία τους".

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει πως οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν πως οι διευθυντές και προϊστάμενοι των υπηρεσιών εισηγούνται θέματα, προτεραιότητες και οι διοικήσεις ωφείλουν να προωθούν λύσεις. "Όχι αποφασίζομεν και διατάσσομεν", σημειώνει.

Χαρακτηρίζει την κατάσταση αυτή ως μία από τις αιτίες για τα χάλια των νοσοκομείων και εξηγεί:

"Υπάρχουν δεκάδες διευθυντές και προϊστάμενοι υπηρεσιών, μη αρεστοί, που ξηλώθηκαν εν μία νυκτί και έγιναν απλοί υπάλληλοι επειδή εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στο τρόπο διοίκησης. Υπάρχουν διευθυντές που τοποθετήθηκαν από τους διοικητές παράνομα, όπως κρίθηκε στα δικαστήρια μετά από προσφυγές άλλων υπαλλήλων, με απείρως περισσότερα προσόντα". 

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει πως, για να μη χάσουν τους αρεστούς, οι "ευρηματικοί" διοικητές εφάρμοσαν τις δικαστικές αποφάσεις για μία ημέρα και την επόμενη ξανατοποθέτησαν τους ίδιους!

Όπως εξηγεί, υπάρχουν και διοικητές που σέβονται την σξιοκρατία: "Αυτά τα νοσοκομεία βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση αν και λειτουργούν σε ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο και με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD