Κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα εργαζόμενων στο νοσοκομείο Κιλκίς εγκυμονεί η κατάσταση του κτιρίου που φιλοξενεί τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσηλευτικού ιδρύματος. Σε έγγραφη αναφορά του προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας, το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει πως τα προβλήματα στατικής επάρκειας έχουν εντοπιστεί σε μελέτη ήδη από το 2016, αλλά μέχρι σήμερα, 7 χρόνια μετά, δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως λόγω παλαιότητας και διάβρωσης παρατηρούνται περιοδικά προβλήματα όπως πτώσεις σοβάδων, και στις πτέρυγες όπου νοσηλεύονται ασθενείς, και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων.
"Σας ενημερώνουμε ότι, παρότι υπάρχει μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου των Διοικητικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου από την 04/11/2016 από την οποία συμπεραίνεται ότι το κτήριο εγκυμονεί κινδύνους και προτείνονται άμεσα μέτρα αποκατάστασης του προβλήματος, δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση", αναφέρεται στην καταγγελία.
Στην συγκεκριμένη μελέτη, που διενήργησε ιδιώτης Πολιτικός Μηχανικός, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: (....οι βλάβες στο δάπεδο και στις τοιχοπληρώσεις του ισογείου οφείλονται στην υποχώρηση της εσωτερικής επίχωσης επί της οποίας ήταν απλά εδραζόμενο, μη δυνάμενου να φέρει τα φορτία λειτουργίας του και αυτά των τοιχοπληρώσεων μετά την δημιουργία κενού λόγω καθίζησης των επιχώσεων…).
Στη μελέτη προτείνεται μια σειρά επεμβάσεων προκειμένου να γίνουν όλες οι εργασίες αποκατάστασης - επισκευών και ενισχύσεων όπως: Καθαίρεση των ρηγματωμένων τοιχοποιιών, καθαίρεση του δαπέδου στα σημεία που υποδεικνύονται, απομάκρυνση της εσωτερικής επίχωσης, κατασκευή νέας συνδετήριας δοκού, τοποθέτηση του οπλισμού πλακών και βλήστρώσεις οπλισμού στα υφιστάμενα δάπεδα, έγχυση σκυροδέματος πάχους 18 εκ. για την κατασκευή νέου δαπέδου στα σημεία που αυτό καθαιρέθηκε, κατασκευή νέου οργανισμού πλήρωσης στα σημεία των τοιχοπληρώσεων που καθαιρέθηκαν.
Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο Γ. Νοσοκομείο Κιλκίς με έγγραφά του, από το 2018 μέχρι σήμερα, εξέφρασε και εκφράζει την αγωνία και τις ανησυχίες των εργαζομένων προς τη Διοίκηση αλλά και σε άλλους φορείς για την σοβαρή κατάσταση των κτιριακών υποδομών, όμως δεν έχει γίνει καμία εμφανή παρέμβαση για την αποκατάσταση της στατικότητας του κτηρίου.
Και σε χώρους νοσηλείας
Το Σωματείο επικαλείται, επίσης:
- έγγραφο της υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Κιλκίς από 31-10-2018 το οποίο κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κιλκίς, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης των σχετικών προβλημάτων
- την υψηλή σεισμικότητα της περιοχής σύμφωνα με δηλώσεις σεισμολόγων και
- τις επιθεωρήσεις και παρατηρήσεις από το βιβλίο υποδείξεων του τεχνικού ασφάλειας του νοσοκομείου για τα έτη 2018 – 2019
και ζητά να γίνει άμεσα έλεγχος της στατικής επάρκειας όλων των κτιρίων του Νοσοκομείου.
Εκτός από το κτίριο των Διοικητικών Υπηρεσιών, σημειώνεται πως λόγω της παλαιότητας και της διάβρωσης των κτιρίων, παρατηρείται πτώση σοβάδων στα μπαλκόνια της Α΄ πτέρυγας (κατασκευής 1935), καθώς και σε θαλάμους ασθενών περιοδικά, ενώ ίδια φαινόμενα, μικρότερης κλίμακας παρατηρούνται και στην Β΄ πτέρυγα (κατασκευής 1952).
"Με αφορμή τα παραπάνω σας παρακαλούμε όπως διατάξετε άμεσα την εκκένωση του κτιρίου των Διοικητικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Κιλκίς όπου εργάζονται καθημερινά 19 συνάδελφοι και διατάξετε να διενεργηθεί άμεσα έλεγχος στο προαναφερόμενο κτίριο λόγω καταγγελίας εσωτερικών θορύβων", αναφέρει το Σωματείο, το οποίο σημειώνει πως τέσσερα γραφεία του κτιρίου έχουν κλείσει και μεταφερθεί στην Α΄ Πτέρυγα του νοσοκομείου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις