Νέα μέθοδος ελέγχου της φλεγμονής και του σακχάρου για την πρόληψη στοματικής και συστημικής νόσου με χρήση κοινού φαρμάκου για τον διαβήτη, ανακαλύφθηκε από ερευνητές του King's College London.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Translational Medicine,  ερευνητές ανακαλύψαν νέο τρόπο να σταματήσουν την περιοδοντίτιδα και πιθανόν να μειώσουν την παχυσαρκία. Η νεα προσέγγιση εστιάζει στον έλεγχο της φλεγμονής και των επιπέδων σακχάρου, στο στάμα και στο σώμα, με τη μετφορμίνη.

Σε ποντικούς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μετφορμίνη οδήγησε σε σημαντική πρόληψη της οστικής απώλειας στην περιοδοντική νόσο και της οστικής απώλειας λόγω ηλικίας.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα που δεν είχαν διαβήτη, στην πρώτη κλινική δοκιμή που έγινε ποτέ και η οποία έδειξε βελτιωμένο κλινικό αποτέλεσμα στην αγωγή της περιοδοντίτιδας και τον έλεγχο του σακχάρου και της φλεγμονής στο στόμα και στο σώμα, ακόμα και με υψηλά επίπεδα βακτηρίων.

Η χρήση της νέας μεθόδου πρόληψης της περιοδοντίτιδας θα μπορούσε επίσης να συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους και των επιπέδων σακχάρου, πιθανόν αποτελώντας νέα λύση για την πρόληψη συστημικής και ταυτόχρονα στοματικής νόσου.

Ο Dr. Vitor Neves, δήλωσε ότι για πρώτη φορά έχουμε πιθανό όπλο που μπορεί να συμβάλλει στο θέμα της περιοδοντίτιδας και στη γενικότερη υγεία.

Πηγές:
Journal of Translational Medicine,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δυσκοιλιότητα και ορθοπρωκτικές παθήσεις: Πώς συνδέονται
Boυλή - Ψυχιατρική μεταρρύθμιση: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας
Πρώτο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων στην Αττική