Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την αντοχή των μικροβίων στην Ελλάδα.

Σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού, επισημαίνεται πως - εάν δεν αντιμετωπιστούν οι ανθεκτικές λοιμώξεις - οι παθογόνοι οργανισμοί θα προκαλούν ετησίως 734 θανάτους, ενώ το ετήσιο κόστος θα ξεπερνά τα 124 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης. η μικροβιακή αντοχή, είναι η ικανότητα των μικροβίων να αντιστέκονται στα αντιβιοτικά. Παραμένει μια παγκόσμια απειλή για την υγεία και βάζει σε κίνδυνο όσα επιτεύχθηκαν στη Δημόσια Υγεία από τον 20ό αιώνα.

Όπως αναφέρουν, στις 34 χώρες - μέλη του Οργανισμού, το πρόβλημα προκαλεί ετησίως περισσότερους από 79.000 θανάτους, με κόστος για τα συστήματα Υγείας που αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με την Ελλάδα, αναφέρουν πως η αντοχή 12 βακτηρίων στα αντιβιοτικά αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ του 2005 και του 2019 (36% και 44% αντίστοιχα), ξεπερνώντας κατά πολύ το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό (21,3% το 2019). Εκτιμάται, πάντως, πως θα υπάρξει μικρή υποχώρηση στο 41,3% έως το 2035.

Η ολική κατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας εκτιμάται πως ανέρχεται σε 42,6 σταθμισμένες ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 άτομα και ανά ημέρα (DDD), ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (24,1). Αν οι σημερινές τάσεις διατηρηθούν, εκτιμάται πως θα υποχωρήσει σε 33,7 δόσεις έως το 2030, παραμένοντας πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης (23,2).

Τα μικρόβια που προκαλούν προβληματισμό είναι η ανθεκτική στην κεφαλοσπορίνη τρίτης γενιάς klebsiella pneumoniae και η Escherichia coli. Η επίπτωση εκτιμάται πως θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, υπονομεύοντας τη θεραπεία ασθενειών, όπως η διάρροια, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού, η πνευμονία και οι λοιμώξεις του κυκλοφορικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024