Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Priv.-Doz. Δρ Olaf Bergmann, επιστήμονα του Γερμανικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Ερευνών και του Ινστιτούτου Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Γκέτινγκεν (UMG), ανακάλυψε ότι οι συσκευές υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας (LVAD) προωθούν σημαντικά την αναγέννηση των καρδιακών μυϊκών κυττάρων σε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Τα πρωτοποριακά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Circulation".

Οι καρδιακές παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και τα εμφράγματα οδηγούν συχνά στην απώλεια καρδιακών μυϊκών κυττάρων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της καρδιάς και την κυκλοφορία του αίματος. Ενώ τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα μπορούν να αναγεννηθούν κατά 0,5 % ετησίως στους υγιείς ανθρώπους, η ικανότητα αναγέννησης περιορίζεται σημαντικά στους ανθρώπους με την ασθένεια, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Olaf Bergmann από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκέτινγκεν διερεύνησε την αναγέννηση των καρδιακών μυϊκών κυττάρων σε προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια. Ο ρυθμός σχηματισμού νέων κυττάρων ήταν έως και 50 φορές χαμηλότερος από ό,τι στις υγιείς καρδιές. Με ένα σύστημα υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας (LVAD), ωστόσο, "διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με LVAD είχαν πάνω από έξι φορές υψηλότερο ποσοστό ανανέωσης των μυοκαρδιακών κυττάρων, το οποίο σχετιζόταν με σημαντική βελτίωση της λειτουργίας και της δομής της καρδιάς", εξηγεί ο Δρ Bergmann.

Η μελέτη

Στη μελέτη αυτή αναλύθηκαν δείγματα ιστών από 52 ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι έλαβαν όλοι νέο μόσχευμα καρδιάς. 28 από αυτούς τους ασθενείς έλαβαν θεραπεία με συσκευή υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας (LVAD) πριν από την αφαίρεση της καρδιάς, ενώ 24 παρέμειναν χωρίς θεραπεία.

Για να μετρήσουν την ανανέωση των κυττάρων του καρδιακού μυός, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την ποσότητα ραδιενεργού άνθρακα (C-14) στο DNA, ένα κατάλοιπο από τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, για να υπολογίσουν την ηλικία των κυττάρων.

Σε 15 από τους 28 ασθενείς με LVAD, ο ρυθμός ανανέωσης των καρδιακών μυϊκών κυττάρων ήταν έξι φορές υψηλότερος από ό,τι σε υγιή άτομα.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι 13 ασθενείς με LVAD και οι ασθενείς χωρίς θεραπεία παρουσίασαν 18 έως 50 φορές χαμηλότερο ρυθμό αναγέννησης.

Η βελτιωμένη αναγέννηση με LVAD ευνοείται πιθανώς από τη μηχανική ανακούφιση και την "αντίστροφη αναδιαμόρφωση", η οποία αντιστρέφει τις παθολογικές αλλαγές στον καρδιακό μυ.

Σύμφωνα με τον Δρ. Bergmann, το σύστημα με τη συσκευή LVAD επιτρέπει στην καρδιά να ανακάμψει. Αυτό με τη σειρά του βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση και έτσι πιθανώς προωθεί την αναγέννηση των κυττάρων του καρδιακού μυός, η οποία δεν μπορούσε να παρατηρηθεί στα δείγματα χωρίς μηχανική υποστήριξη".

Πηγές:
Γερμανικό Κέντρο Καρδιαγγειακών Ερευνών

Ειδήσεις υγείας σήμερα
H αντίδραση του ΠΙΣ στην ‘’αιφνιδιαστική απόφαση ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού ασθενών’’
Γερμανία: Άδεια μετ' αποδοχών για τις γυναίκες που αποβάλλουν προβλέπει νομοσχέδιο
Το στίγμα του HIV: Με ποιους τρόπους μπορεί να εκδηλωθεί