Ήπια είναι η επιδημιολογική εικόνα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, παρά το ότι έχει ήδη καταγραφεί ένας θάνατος στις αρχές του μήνα.

Η δραστηριότητά της παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και στην Ευρώπη. Μικρό αριθμό κρουσμάτων αναφέρουν οι χώρες Αλβανία, Βουλγαρία, Εσθονία, Γεωργία, Λιθουανία, Μάλτα, Ρουμανία και Σλοβακία, μέτριο αριθμό αναφέρει η Σλοβακία και υψηλότερο η Σκωτία.

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, η θετικότητα στα τεστ στη χώρα μας παραμένει κάτω από 10%, ενώ την τελευταία εβδομάδα δεν καταγράφηκαν σοβαρά κρούσματα ή νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στοιχεία από 14 δημόσια νοσοκομεία δείχνουν πως την περασμένη εβδομάδα εξετάστηκαν μόλις 25 κρούσματα με γριπώδη συνδρομή ανά 1.000 εισαγωγές ασθενών. Αναλύσεις που έγιναν το ίδιο διάστημα σε 7 ιδιωτικές κλινικές έδειξαν από τα 147 δείγματα που εξετάστηκαν, μόλις 4 ήταν θετικά για γρίπη (3%).

Γριπώδης συνδρομή είναι η αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα: πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Βασικό μέσο πρόληψης παραμένει ο εμβολιασμός, ο οποίος - σύμφωνα  με τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας - πρέπει να ολοκληρώνεται 4 έως 6 εβδομάδες πριν από την έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος, δηλαδή στα μέσα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Συνεχίζεται, δε, καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως. 

Από τον Νοέμβριο, ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα γίνεται όπως πέρυσι, δηλαδή χωρίς ιατρική συνταγή.

Κατά την προηγούμενη περίοδο, η δραστηριότητα της γρίπης άρχισε να αυξάνει την εβδομάδα 12 - 18 Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου - 1 Ιανουαρίου.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο.

Ωστόσο, ότι η εποχικότητα της γρίπης είναι απρόβλεπτη και ως εκ τούτου τόσο η έναρξη, όσο και η διάρκεια της εποχικής γρίπης μπορεί να διαφέρουν από περίοδο σε περίοδο. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι σποραδικά κρούσματα γρίπης μπορεί να καταγράφονται όλο το χρόνο.

Η αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας που προκαλεί η εποχική γρίπη ποικίλει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ιού που κυκλοφορεί και με τον βαθμό ανοσίας που έχουν σ' αυτόν οι επιμέρους ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

Ο ιός της γρίπης συνεχώς μεταλλάσσεται γενετικά και αντιγονικά. Αν οι αλλαγές αυτές είναι πολύ μεγάλες, και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης μπορεί να οδηγήσει σε πανδημία.

Δημ.Κ.

Πηγές:
ΕΟΔΥ, ECDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές