Είναι Φθινόπωρο και ποικίλοι αναπνευστικοί ιοί κυκλοφορούν στην κοινότητα.
Κατά την επίθεση του λοιμογόνου παράγοντα στο ανθρώπινο σώμα, πυρετογόνα και παράγοντες φλεγμονής συχνά εκλύονται με άμεσο αποτέλεσμα την εκκίνηση της διαδικασίας ρύθμισης της κεντρικής θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα από τον υποθάλαμο. Στην παθογένεση του πυρετού στα λοιμώδη νοσήματα, σημαντικό ρόλο έχουν μικρές πρωτεΐνες, που ονομάζονται κυτοκίνες, όπως ιντερλευκίνες, ιντερφερόνη α και παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF). Η ύπαρξη πυρετού κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο και υποδηλώνει ότι αφενός το μικρόβιο επιτίθεται με δριμύτητα, αφετέρου ότι ο οργανισμός αμύνεται σημαντικά κινητοποιώντας λευκά αιμοσφαίρια και παράγοντας επαρκείς ποσότητες κυτοκινών και ιντερφερονών.
Τα ηλικιωμένα άτομα, καθώς και τα άτομα που εξαιτίας συμπαρομαρτούντων νοσημάτων, εμφανίζουν πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι λήπτες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη) ενδέχεται να μην εμφανίσουν πυρετό, ακόμη και κατά τη διάρκεια σοβαρών λοιμώξεων.
Ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις που αφορούν τον πυρετό καθυστερούν πολλές φορές τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, διασπείρουν αδικαιολόγητα παθογόνους μικροοργανισμούς στην κοινότητα ή προκαλούν αδικαιολόγητο πανικό στο κοινό.
1. Μύθος
Eχω πυρετό, αλλά νιώθω καλά και επομένως μπορώ να πάω στην εργασία μου ή σε χώρους με συγχρωτισμό φορώντας μάσκα.
Πραγματικότητα:
Η ύπαρξη πυρετού υποδηλώνει ενεργό διασπορά του παθογόνου μικροοργανισμού και υψηλό ιικό φορτίο. Η αποτελεσματικότητα της μάσκας δεν είναι υψηλή στις περιπτώσεις αυτές και η μετάδοση του παθογόνου μικροοργανισμού στην κοινότητα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Επίσης, εάν κυκλοφορείτε σε χώρους με συνωστισμό ενώ έχετε πυρετό κινδυνεύετε να προσβληθείτε και από άλλα στελέχη ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα, εκθέτοντας τον εαυτό σας στον κίνδυνο συλλοιμώξεων που έχουν αυξημένη πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών. Αναβάλλετε τα ψώνια σας, αποφύγετε χώρους με συνωστισμό, μείνετε σπίτι 24 τουλάχιστον ώρες μετά την πλήρη αποδρομή του πυρετού σας χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.
2. Μύθος
Ο πυρετός είναι πάντοτε επικίνδυνος, ακόμη και για τους νέους και υγιείς.
Πραγματικότητα
Ο πυρετός αποτελεί σημείο αντίδρασης ενός ανοσοποιητικού συστήματος που αμύνεται με επάρκεια. Παρά ταύτα, οι ηλικιωμένοι τα μωρά, οι πάσχοντες από ασθένειες που προκαλούν εξασθένηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος πρέπει να ευρίσκονται για ασφάλεια υπό ιατρική παρακολούθηση σε όλη τη διάρκεια των λοιμωδών νοσημάτων.
Σε ποιες περιπτώσεις ο υγιής νέος που έχει πυρετό πρέπει να μην αναβάλει την ιατρική του εξέταση:
- Εάν έχει υψηλό πυρετό άνω του 39 κατά τη μασχαλιαία μέτρηση
- Εάν ο πυρετός είναι ανθεκτικός στα αντιπυρετικά
- Εάν συνυπάρχει δυσχέρεια αναπνοής ή νιώθει ότι το οξυγόνο «δεν του φτάνει»
- Εάν λιποθυμήσει ή υπάρχει έντονη τάση για λιποθυμία
- Εάν έχει έντονο ρίγος
- Εάν αισθάνεται έντονη ταχυκαρδία, ασυνήθιστη για τα δεδομένα του
- Εάν συνυπάρχει έντονη κεφαλαλγία
- Εάν αισθάνεται τσούξιμο ή κάψιμο στα ούρα
- Εάν συνυπάρχει εμετός
- Εάν έχει εξάνθημα
- Εάν βλέπει άσπρα στίγματα στο εσωτερικό του λαιμού ή στο φάρυγγα
- Εάν έχει δυσκαμψία αυχένα
- Εάν ο πυρετός ενώ έχει εισέλθει σε φάση βελτίωσης αρχίζει εκ νέου να επιδεινώνεται ή δεν εμφανίζει σημεία βελτίωσης μετά το 48ωρο ή διαρκεί πάνω από τριήμερο
3. Μύθος
Πρέπει να σπεύσω να «ρίξω τον πυρετό» με αντιπυρετικά.
Πραγματικότητα: Ο πυρετός ασκεί μια γενική δυσμενή επίδραση στην ανάπτυξη των βακτηρίων και στην αναπαραγωγή των ιών. Επίσης, ενισχύει τις ανοσολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας της ιντερλευκίνης-1 των λευκών αιμοσφαιρίων, της ιντερφερόνης. Σε μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από 41 βαθμούς Κελσίου καθώς και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις, ο πυρετός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες, όπως μόνιμη εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο.
Εφόσον ο πυρετός σας δεν υπερβαίνει τους 38,5 βαθμούς Κελσίου στη μασχάλη σας και δεν έχετε ανυπόφορα συμπτώματα όπως έντονο πόνο μην σπεύσετε να πάρετε αντιπυρετικά. Οι έγκυες, οι θηλάζουσες, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει να λαμβάνουν ως αντιπυρετικό την ασπιρίνη για τον έλεγχο του πυρετού, για να αποφευχθεί ένα σπάνιο και επικίνδυνο σύνδρομο, το σύνδρομο REYE. Να είστε σε επικοινωνία με τον ιατρό που σας παρακολουθεί αναφορικά με το είδος των αντιπυρετικών που είναι ιδανικά για τον οργανισμό σας με βάση τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι