Διοικήσεις νοσοκομείων "τρέχουν" να ολοκληρώσουν διαγωνισμούς με εργολάβους, πριν το υπουργείο Υγείας τις σταματήσει, εκτιμά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σημειώνοντας πως απολύουν δεκάδες συμβασιούχους.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, με νομοθετική ρύθμιση, ο υπουργός Υγείας ανανέωσε τις συμβάσεις των 6.000 συμβασιούχων έως τέλους του χρόνου, αλλά οι διοικητές διώχνουν εργαζόμενους και προχωρούν σε απ' ευθείας αναθέσεις των εν λόγω υπηρεσιών.

Αναφέρει χαρακτηριστικά τις εξής περιπτώσεις:

  • Κρατικό Νίκαιας: Έγινε επέκταση της ανάθεσης φύλαξης σε εργολάβο έως τέλους του χρόνου, με τον κάθε φύλακα να στοιχίζει 3.500 ευρώ τον μήνα, δηλαδή περισσότερα από τα διπλά από ότι ένας συμβασιούχος. Η προηγούμενη ανάθεση για δυο μήνες ήταν για 10 φύλακες και η επέκταση της ανάθεσης για 15 φύλακες. 
  • Ασκληπιείο Βούλας: Πήραν γραμματείς μέσω εργολάβου και στοιχίζουν 2.870 ευρώ ο κάθε ένας το μήνα. Πληρώνουν τέσσερις δικηγόρους, περισσότερους και από το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για έναν έμμισθο και τρεις με μπλοκάκι, με συνολικό κόστος 12.000 ευρώ το χρόνο.
  • Νοσοκομείο Κοζάνης: Ο διοικητής έκανε διαγωνισμό και την 1η Οκτωβρίου εγκαταστάθηκε εργολάβος για την καθαριότητα και κάθε καθαρίστρια κοστίζει 2.500 ευρώ τον μήνα, δηλαδή τα διπλά από ό,τι η κάθε μία από τις 15 συμβασιούχους που απολύθηκαν με ενεργείς συμβάσεις 
  • Τζάνειο: Υπάρχουν φωτογραφίες με γκρεμισμένους σοβάδες, αλλά ο διαγωνισμός για την καθαριότητα προχωράει με πολύ περισσότερα χρήματα από όσα στοιχίζουν σήμερα οι συμβασιούχοι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, η λύση είναι η ακύρωση όλων των διαγωνισμών και να δοθεί η δυνατότητα στα νοσοκομεία να συνάπτουν νέες συμβσσεις με εργαζόμενους. 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD