Με αφορμή τις σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα στην ελληνική αγορά και μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., καθηγητή Ιατρικής Όθωνα Ηλιόπουλου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ).

Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση παραβρέθηκε ο νέος τομεάρχης υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ενώ ο ΦΣΑ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του Κωνσταντίνο Λουράντο και τα μέλη του ΔΣ Ηλία Γιαννόγλου και Ηλία Βασιλαδιώτη.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής:

"Η συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΦΣΑ πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και κατέληξε σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Βασικός λόγος για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι οι παράλληλες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες κρατούν στις αποθήκες και δεν τα βγάζουν σε κυκλοφορία φάρμακα, τα οποία μοιραία περιορίζονται ή εξαφανίζονται από την εγχώρια αγορά. Αυτά τα φάρμακα τα προωθούν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές ακριβότερα σε σχέση με τις τιμές που πουλάνε στην ελληνική αγορά, αποκομίζοντας πολλαπλάσιο περιθώριο κέρδους.

Οι συνέπειες αυτής της 'εμπορικής' πρακτικής έχουν ωστόσο συνέχεια, καθώς όσο οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες διαπιστώνουν ότι τα φάρμακα που έχουν διαθέσει στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι ίδιες πωλούν απευθείας ακριβότερα, τόσο μειώνουν τις διαθέσιμες ποσότητες στην ελληνική αγορά.

Μία δεύτερη αιτία των ελλείψεων είναι η στρεβλή πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων από το Υπουργείο Υγείας που καταλήγει είτε σε εισαγωγή από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας, το γνωστό ΙΦΕΤ - που λειτουργεί ως κρατική φαρμακοποθήκη - όταν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε πολύ υψηλότερες τιμές, είτε σε πλήρη απόσυρση των φθηνότερων φαρμάκων από την ελληνική αγορά και αντικατάστασή τους από άλλα πολύ ακριβότερα.

Η προβληματική κατάσταση για τη δημόσια υγεία ολοκληρώνεται η με την έλλειψη πολιτικής βούλησης για συστηματικό έλεγχο στην αγορά φαρμάκου, αλλά και οι αδιαφανείς δραστηριότητες του ΙΦΕΤ που εγκαλείται για παράνομες εξαγωγές και οι οποίες - ενάμιση περίπου χρόνο μετά τη μηνυτήρια αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον Άρειο Πάγο - δεν έχουν διαλευκανθεί.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ζωτικής σημασίας αφενός ένα μοντέλο τιμολόγησης φαρμάκων που θα βασιστεί σε μία προσέγγιση κόστους οφέλους ως προς τα θεραπευτικά αποτελέσματα, αλλά και την οικονομική επιβάρυνση του πολίτη. Αφετέρου απαιτείται πιο ενεργητική παρέμβαση και έλεγχος από την πλευρά της Πολιτείας στην αγορά φαρμάκου με:

• Επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για φάρμακα που είναι σε έλλειψη.

• Συνεχή έλεγχο των αποθεμάτων των φαρμακαποθηκών και real time έλεγχο των πωλήσεων τους από τον ΕΟΦ.

• Αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών για αποθέματα τρίμηνης διάρκειας.

• Τη δημιουργία «εθνικού αποθέματος» σε ζωτικής σημασίας φάρμακα.

Η φαρμακευτική πολιτική είναι ένας σύνθετος τομέας πολιτικής με σημαντική διεθνή διάσταση όπου απαιτούνται διεθνείς πρωτοβουλίες της χώρας, όπως η 'Συμμαχία της Βαλέττα' για κοινό μέτωπο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες, στην οποία είχε πρωτοστατήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκήρυξη 324 θέσεων ειδικευμένων γιατρών στα Κέντρα Υγείας
ΕΟΔΥ: Επιδημίες ανά τον κόσμο: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Θέλω το μήνυμα της Πρόληψης να φτάσει σε όλη τη χώρα