Η νοσηλεία κατ΄ οίκον, που μόλις φέτος θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Υγείας πανελλαδικά ως παροχή φροντίδας στον ασθενή στον δικό του χώρο, ανάλογη της νοσοκομειακής, παρέχεται με διάφορους τρόπους στη Δράμα ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η υπηρεσία ξεκίνησε από το νοσοκομείο Δράμας ως δωρεάν παρηγορητική φροντίδα σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου και στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας κατ΄ οίκον για ογκολογικούς ασθενείς, βαρέως πάσχοντες, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, μετεγχειρητικούς ασθενείς, άτομα με αναπηρίες και βλάβες που χρήζουν βραχείας ή μακροχρόνιας φροντίδας υγείας.

Η πολυετής προσφορά του προγράμματος, του μοναδικού μέχρι σήμερα σε ολόκληρη την 4η ΥΠΕ (Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Σέρρες, Κιλκίς, Χαλκιδική και ανατολική Θεσσαλονίκη) και ένα από τα πρώτα πανελλαδικά, αναγνωρίστηκε στα φετινά Healthcare Business Awards 2023: το νοσοκομείο Δράμας απέσπασε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον, αλλά και το platinum βραβείο, ως αυτό που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία σε επίπεδο αξιολόγησης στο σύνολο της ενότητας "Υπηρεσίες Υγείας".

"Το πρώτο βραβείο το δίνουν οι ασθενείς"

"Η πρώτη βράβευση έρχεται από τους ασθενείς, από το χαμόγελό τους, από το καλό τους σχόλιο, το χάδι που εισπράττουν οι άνθρωποί μας από τους ωφελούμενους", λέει στο iatronet.gr η διοικήτρια του νοσοκομείου Δράμας, Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου (φωτογραφία), η οποία παρέλαβε το βραβείο μαζί με τους ανθρώπους που στελεχώνουν την υπηρεσία, στους οποίους και αναγνώρισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. "Αυτοί που μπαίνουν κάθε μέρα στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο, που φορτώνουν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου, που παίρνουν μαζί τους το καλύτερο χαμόγελο, το κουράγιο, το μεράκι, την αγάπη για τον ασθενή, και πηγαίνουν ακόμα και στον πιο απομακρυσμένο οικισμό του ορεινού όγκου του νομού μας, με κίνητρο την αγάπη και το αίσθημα καθήκοντος, είναι οι πρωταγωνιστές", επισημαίνει.

Η ίδια διαπιστώνει με ικανοποίηση πως οι προδιαγραφές που θεσμοθετεί τώρα το Υπουργείο Υγείας για την οριζόντια εφαρμογή του θεσμού σε όλη τη χώρα, κινούνται στα "χνάρια" που έχει αφήσει η Δράμα.

"Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σε επίπεδο προδιαγραφών ούτε λίγο ούτε πολύ διαπιστώσαμε ότι ‘αντιγράφηκαν’ οι δράσεις μας. Δεν εννοώ βέβαια ότι το υπουργείο μας αντέγραψε, αλλά ήμασταν προς την κατεύθυνση που ειδικότεροι ημών επιστήμονες θέσπισαν σε επίπεδο κριτηρίων και προδιαγραφών".

Από το 2022, η πιλοτική ως τότε υπηρεσία είναι ενταγμένη επίσημα με ΦΕΚ στον Οργανισμό του νοσοκομείου Δράμας, και σχεδιάζεται ήδη η περαιτέρω αναβάθμισή της. "Εκτιμούμε ότι θα τύχουμε χρηματοδότησης και από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο, θα συνδράμει βεβαίως η Περιφέρεια, οπότε θα πάμε και σε περαιτέρω ανάπτυξη της υπηρεσίας Νοσηλείας Κατ’ Οίκον, με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με παραπάνω ειδικότητες, ίσως με ενίσχυση και με ψυχολόγο και με γιατρό, ώστε να δουλέψει το τμήμα στο σύνολό του, όπως προβλέπεται και από τον Οργανισμό", καταλήγει η κ. Καρατζόγλου.

Οι παροχές

Οι υπηρεσίες που παρέχει το Τμήμα Κατ’ Οίκον Νοσηλείας του νοσοκομείου Δράμας σε εκατοντάδες ασθενείς, περιλαμβάνουν από την περιποίηση τραυμάτων σε μετεγχειρητικούς ασθενείς μέχρι τη λήψη βιολογικών υγρών και από την ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων μέχρι την ψυχοθεραπευτική φροντίδα. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, παρέχεται ανακουφιστική αντιμετώπιση πόνου, αλλά και συμβουλευτική στους ίδιους τους ασθενείς και στους οικείους τους σε θέματα αυτοφροντίδας, αυτοεξυπηρέτησης, λήψης φαρμάκων.

Εκτός από την αυτονόητη διευκόλυνση ευάλωτων ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας, η υπηρεσία συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων και των νοσοκομειακών κλινών, αλλά και στη μείωση της εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Το 2022 έγιναν συνολικά 1.346 επισκέψεις σε 211 ωφελούμενους.

"Για αυτούς τους ανθρώπους είμαστε οικογένεια"

Ο επισκέπτης υγείας, υπεύθυνος και "ψυχή" του Τμήματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, Παναγιώτης Παναγιωτίδης (φωτογραφία), παρέχει εδώ και 30 χρόνια τις υπηρεσίες του σε χρόνιους πάσχοντες στο σπίτι τους, καθώς εντάχθηκε το 1993, ως φοιτητής, στο τότε πρόγραμμα παρηγορητικής ιατρικής σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, κάνοντας την πρακτική του άσκηση.

"Ξεκινήσαμε με εξορμήσεις μια φορά την εβδομάδα, οι οποίες έγιναν δύο, τρεις και σήμερα στην πλήρη λειτουργία οι επισκέψεις είναι καθημερινές", θυμάται, επισημαίνοντας την ειδική, σχεδόν οικογενειακή, σχέση που χτίζεται με τους ασθενείς.

"Για αυτούς τους ανθρώπους είμαστε κάτι σαν οικογένεια. Μας αποκαλούν ‘Τα παιδιά μας’. Βλέπουμε περιστατικά που έχουν πλήρη αποκατάσταση και αντικρίζουμε χαμόγελα, αλλά δυστυχώς χάνουμε και κάποιους ασθενείς, καθώς διαχειριζόμαστε κυρίως βαριά περιστατικά τελικού σταδίου. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν ξεχνάμε τους οικείους, καθώς πηγαίνουμε  στο σπίτι και στη διάρκεια του πένθους", σημειώνει.

Ο ίδιος βλέπει το πρόγραμμα ως ένα καλό παράδειγμα διεπιστημονικής συνεργασίας δύο διαφορετικών επαγγελμάτων υγείας - του επισκέπτη Υγείας και του νοσηλευτή - που μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλες υπηρεσίες, ενώ επισημαίνει πως ο στόχος είναι να μη μείνει κανένας ασθενής χωρίς την απαραίτητη φροντίδα, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκεται στο νομό Δράμας και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

"Ο ασθενής είναι στο επίκεντρο και προηγείται της γραφειοκρατίας. Μπορεί να μας καλέσει ασθενής που χρήζει βοήθειας και να βρεθούμε στο σπίτι του προτού συμπληρώσει την αίτηση και τα έγγραφα που χρειάζονται για την ένταξή του στην υπηρεσία", υπογραμμίζει.

Στην περίοδο της πανδημίας οι ανάγκες κατ΄ οίκον εξυπηρέτησης ασθενών διευρύνθηκαν, λόγω και των περιοριστικών μέτρων. Στη διάρκεια των lockdowns, τα στελέχη του προγράμματος ντύνονταν με την ολόσωμη λευκή στολή και επισκέπτονταν ωφελούμενους που ήταν και θετικοί στην COVID-19 με το σύνθημα "Μείνετε σπίτι, εμείς θα έρθουμε σε εσάς".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις