Κλειστές παραμένουν οι δύο στις πέντε χειρουργικές αίθουσες σε πολλά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υποβάλλονται σε πολύμηνες αναμονές.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) χαρακτηρίζει δικαιολογημένη την προειδοποίηση για αναστολή λειτουργίας των χειρουργείων στο "Παπανικολάου".

Όπως αναφέρει, έμειναν 7 αναισθησιολόγοι από 20 που εργαζόνταν, την ώρα που το νοσοκομείο έχει 27 συνολικά οργανικές θέσεις.

"Σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά περιμένουν δύο χρόνια σε λίστα αναμονής και ακόμη δεν έχει προσδιορίσει το χειρουργείο τους σε επικαιροποιημένες χειρουργικές λίστες αναμονής", υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, για να διευκρινίσει:

"Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές στα νοσοκομεία της χώρας, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Νοσοκομεία με επικαιροποιημένες λίστες έχουν ασθενείς στο περίμενε τρία χρόνια. Άλλα νοσοκομεία δεν μπήκαν στο κόπο να επικαιροποιήσουν τις λίστες και εμφανίζονται ασθενείς από το 2015 που κανείς δεν ξέρει τι απέγιναν".

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στις 70 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 43.

Αναστολή τακτικών χειρουργείων - αναφέρει - έχει γίνει στο νοσοκομείο Έδεσσας, όπου έμειναν 2 αναισθησιολόγοι από τους 4.

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο "Αττικόν" λειτουργούν οι 7 από τις 14 αίθουσες.

"Υπάρχουν λίστες αναμονής από το 2016 μη επικαιροποιημένες. Ασθενείς με καρκίνο περιμένουν 6 μήνες να χειρουργηθούν", τονίζει.

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στα νησιά, όπου οι χειρουργικοί τομείς υπολειτουργούν λόγω έλλειψης σναισθησιολογων, χειρουργών και γιατρών άλλων ειδικοτήτων. 

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις