Ο κόσμος παραμένει ανεπαρκώς προετοιμασμένος για μια πιθανή νέα υγειονομική κρίση ή πανδημία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα του ανεξάρτητου παρατηρητηρίου για την ετοιμότητα σε περίπτωση κρίσεων υγείας (GPMB) σε σημερινή έκθεσή του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) και η Παγκόσμια Τράπεζα δημιούργησαν το Παρατηρητήριο το 2018 ως απάντηση, μεταξύ άλλων, στο καταστροφικό ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Το GPMB πρόκειται να αναλύσει τις προετοιμασίες σε όλο τον κόσμο και να διατυπώσει συστάσεις.

Κάποια πράγματα έγιναν μετά την πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνει, αλλά ορισμένες χώρες έχουν μειώσει τις προετοιμασίες τους για να ανταποκριθούν γρήγορα σε παρόμοιες κρίσεις και σε άλλες έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος.

Ο Οργανισμός διατυπώνει διάφορες προτάσεις για τη βελτίωση της ετοιμότητας σε ότι αφορά της παγκόσμιες κρίσεις. Οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν την επιτήρησή τους, ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύουν νέες ασθένειες σε πρώιμο στάδιο.

Πρέπει να βελτιωθεί η ικανότητα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων. Οι φτωχότερες χώρες χρειάζονται οικονομική στήριξη και αναστολή χρέους προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχουν πόρους. Πρέπει επειγόντως να χρηματοδοτηθεί ένα προγραμματισμένο ταμείο δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πρόληψη και την ετοιμότητα για πανδημίες.

Η έρευνα και η ανάπτυξη νέων φαρμάκων δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί σε λίγες χώρες, όπως συνέβη με την πανδημία της στεφανιαίας νόσου. Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να συμμετέχει καλύτερα σε όλες τις προετοιμασίες.

Η συμπρόεδρος της οργάνωσης, πρώην πρόεδρος της Κροατίας, Kolinda Grabar-Kitarović, δήλωσε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών και μεταξύ των πολιτών και των αρχών δυσχεραίνει την καλή προετοιμασία για την πανδημία.

"Καλούμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν αυτές τις διαιρέσεις και να χαράξουν μια νέα πορεία που θα βασίζεται στην κοινή αναγνώριση ότι η μελλοντική μας ασφάλεια εξαρτάται από την ουσιαστική μεταρρύθμιση και το υψηλότερο επίπεδο πολιτικής δέσμευσης για την επείγουσα υγειονομική ετοιμότητα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη