Ομολογία αποτυχίας του θεσμού του προσωπικού γιατρού, χαρακτηρίζει τις πρόσφατες αναφορές της Ειρήνης Αγαπηδάκη, ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναρωτιέται "πώς είναι δυνατό ενειδίκευτοι γιατροί να κάνουν τον προσωπικό γιατρό;" και σημειώνει τα εξής:

"Μέχρι τώρα, ως προσωπικοί γιατροί έχουν εγγραφεί 3.448, εκ των οποίων 2.218 από την πρωτοβάθμια περίθαλψη και μόνο 1.230 ιδιώτες γιατροί. Από την αναζήτηση γενικών γιατρών και παθολόγων, όπως είναι το σωστό, κατέληξαν να ζητούν και άλλες ειδικότητες γιατρών όπως καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοικαι άλλες ειδικότητες και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα".

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι 2.218 γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που εγγράφηκαν υποχρεωτικά, είναι αδύνατον να υπηρετήσουν τον θεσμό με επιτυχία. Κάνει λόγο για συνεχείς μετακινήσεις σε νοσοκομεία για να υποστηριχθεί η καθημερινή λειτουργία τους, καθώς και για εφημερίες.

"Κάθε μέρα, οι γιατροί της πρωτοβάθμιας δεν γνωρίζουν που θα βρεθούν για δουλειά την επόμενη. Πως να ασκήσουν επιτυχώς τα καθήκοντα του προσωπικού γιατρού;", αναρωτιέται.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά πως οι μισθολογικές ανισότητες που ανακοινώθηκαν ως κίνητρα προσέλκυσης γιατρών θα οδηγήσουν σε περισσότερες παραιτήσεις γιατρών, νοσηλευτών από το ΕΣΥ.

Όπως αναφέρει, η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι ο πολίτης που χρειάζεται γιατρό έχει δύο επιλογές: Να πάει σε εφημερεύον νοσοκομείο ή να πληρώσει από τη τσέπη του ιδιώτη γιατρό να τον εξετάσει.

"Ακόμη και για τη συνταγογράφηση, οι πολίτες με χρόνια νοσήματα πληρώνουν από τη τσέπη τους δεκάρικα και εικοσάρικα", τονίζει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι υδατάνθρακες χρειάζομαι μετά από μια προπόνηση
Παιδίατροι Β. Ελλάδας: Τελικές προετοιμασίες για την αποστολή στη Μαδαγασκάρη
Η MSD ανάμεσα στις 50 ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα