Εντοπίστηκαν αρκετά νέα γονίδια που συνδέονται με παθήσεις όπως η ΔΕΠΥ αποκαλύπτοντας σημαντική σχέση μεταξύ αυτών των διαταραχών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η έρευνα, του University of Surrey, που δημοσιεύτηκε στο Translational Psychiatry, επιβεβαιώνει επίσης τον ρόλο του γονιδίου ADGRL3 σε παθήσεις όπως η ΔΕΠΥ.

Επιστήμονες με επικεφαλής τον Dr. Matt Parker, θέλησαν να κατανοήσουν περισσότερα για το γονίδιο ADGRL3, που συνδέεται στενά με την ΔΕΠΥ και άλλες διαταραχές στην προαγωγή συμπεριφορών όπως η κατάχρηση ουσιών. Οι επιστήμονες εντόπισαν αρκετά νεα γονίδια που συνδέονται με διαταραχές εξωτερίκευσης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Χρησιμοποιώντας μια συμπεριφορική εργασία που παρακολουθεί την ικανότητα και θέληση του ψαριού να ‘’περιμένει’’ για μια ανταμοιβή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν οτι το ψάρι με το επεξεργασμένο γονίδιο ADGRL3 είχε υψηλότερα επίπεδα απροσεξίας και μεγαλύτερη παρορμητικότητα σε σύγκριση με ψάρι με το φυσιολογικής λειτουργίας γονίδιο.

Αγωγή με atomoxetine, ανέτρεψε τελείως την παρορμητικότητα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν γενετικές διαφορές στον εγκέφαλο ψαριών –ζέβρα, με και χωρίς το γονίδιο ADGRL3.

Ανακάλυψαν ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την εμφάνιση ΔΕΠΥ και παρόμοιων διαταραχών.

Εντόπισαν αρκετά γονίδια και εμπλούτισαν γονιδιακές ομάδες που ήταν ανεξάρτητες από τη φαρμακευτική αγωγή, κάτι που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει  στη συμπεριφορά όσων έχουν διαταραχές εξωτερίκευσης.

 

Πηγές:
Translational Psychiatry

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε