Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer υπέστη την τρίτη κατά σειρά ήττα της σε δίκη στις ΗΠΑ σχετικά με τους ισχυρισμούς για την πρόκληση καρκίνου που αφορούν ζιζανιοκτόνο το οποίο περιέχει γλυφοσάτη. Οι ένορκοι σε πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο επιδίκασαν χθες σε έναν 57χρονο άνδρα αποζημίωση ύψους 332 εκατομμυρίων δολαρίων (313 εκατ. ευρώ). Η Bayer δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι έχει ισχυρά επιχειρήματα για να επικρατήσει στην διαδικασία έφεσης.
Η Bayer είχε κερδίσει εννέα αγωγές στις ΗΠΑ πριν από τις τρεις που έχασε τώρα. Μόλις τη Δευτέρα, η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις όπου έχσε τη δίκη.
Η Bayer τονίζει επίσης ότι παραμένει πεπεισμένη για την ασφάλεια της γλυφοσάτης. Η δίκη στο Σαν Ντιέγκο επιδίκασε 7 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις και άλλα 325 εκατ. δολάρια σε ποινικές αποζημιώσεις. Η εταιρεία χαρακτήρισε την ετυμηγορία αβάσιμη και το ύψος των αποζημιώσεων αντισυνταγματικό. Επιπλέον, υπήρξαν νομικά σφάλματα στη δίκη, όπως ανέφερε. Οι ένορκοι στις ΗΠΑ επιδικάζουν συχνά στους ενάγοντες μεγάλα ποσά, τα οποία οι δικαστές συχνά μειώνουν αργότερα.
Τα προβλήματα γύρω από το Roundup, το ζιζανιοκτόνο που περιέχει γλυφοσάτη, τέθηκαν υπόψη της Bayer το 2018 με την εξαγορά της Monsanto, ύψους άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Την ίδια χρονιά ακολούθησε μια πρώτη δικαστική απόφαση κατά της εισηγμένης στο DAX εταιρείας, η οποία πυροδότησε κύμα αγωγών στις ΗΠΑ. Το 2020, η Bayer ξεκίνησε ένα πρόγραμμα δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διευθετήσει την πλειονότητα των αγωγών χωρίς να παραδεχτεί την ευθύνη.
Η εταιρεία έχει ήδη διευθετήσει ένα μεγάλο μέρος των αγωγών. Την άνοιξη, κατά την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων για το 2022, ανακοινώθηκε ότι από το σύνολο των περίπου 154.000 αγωγών που κατατέθηκαν, περίπου 109.000 είχαν διακανονιστεί ή δεν πληρούσαν τα κριτήρια διακανονισμού.
Επιπλέον, η Bayer μπορεί να στηριχθεί σε ένα μαξιλάρι 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ - μέχρι το τέλος του 2022 - που η εταιρεία έχει βάλει στην άκρη για τον διακανονισμό υφιστάμενων και μελλοντικών αγωγών για τη γλυφοσάτη.
Η γλυφοσάτη είναι μία από τις πιο διαδεδομένες δραστικές ουσίες στα φυτοφάρμακα για την πρόληψη της ανάπτυξης ανεπιθύμητων φυτών γύρω από καλλιέργειες ή για την καταστροφή φυτών ή τμημάτων φυτών. Οι ουσίες αυτές είναι επίσης γνωστές ως "παρασιτοκτόνα" ή "ζιζανιοκτόνα".
Το ζιζανιοκτόνο χρησιμοποιείται στη γεωργία και τη φυτοκομία για την καταπολέμηση των ζιζανίων πριν από τη σπορά. Σε καλλιέργειες γενετικώς τροποποιημένων φυτών που είναι ανθεκτικά στη γλυφοσάτη, η ουσία χρησιμοποιείται επίσης μετά τη σπορά για την καταστροφή των ζιζανίων που αναπτύσσονται μέσα στις καλλιέργειες. Ωστόσο, η πρακτική αυτή δεν εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ECHA είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση της νομοθεσίας σχετικά με την ταξινόμηση και την επισήμανση ουσιών και μειγμάτων. Η εν λόγω νομοθεσία ρυθμίζει τον τρόπο αξιολόγησης και επισήμανσης των ουσιών με βάση τις επικίνδυνες ιδιότητες που μπορεί να έχουν, για παράδειγμα δηλητήρια, εύφλεκτες ουσίες, διαβρωτικές ουσίες κ.λπ.
Για ορισμένες ουσίες, όπως τα φυτοφάρμακα, είναι δυνατή η έκδοση απόφασης σχετικά με την ταξινόμηση σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να έχει εφαρμογή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι απαιτείται η σχετική επισήμανση με την οποία θα προειδοποιούνται οι καταναλωτές για κάθε προϊόν που περιέχει την ουσία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ορμόνη του έρωτα περνάει από το στομάχι: Νέα προσέγγιση στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Συνεργασία του Οφθαλμο-Ογκολογικού Κέντρου Παίδων & Ενηλίκων του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ με το Children’s Hospital Los Angeles (CHLA)
Πότε οι γιατροί του ΕΣΥ καλούνται να κάνουν πρόσθετη ασφάλιση στον ΕΦΚΑ