Όποιος υποφέρει επανειλημμένα από ταχυπαλμία, αίσθημα παλμών, πόνο στο στήθος, δύσπνοια και απώλεια συνείδησης θα πρέπει να πάει επειγόντως σε καρδιολόγο για έλεγχο.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος προκαλείται συχνότερα από μακροχρόνια στεφανιαία νόσο (ΣΝ), σύμφωνα με το Γερμανικό Ίδρυμα Καρδιάς.

Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία πάσχουν από ΣΝ.

Αλλά και άλλες καρδιακές παθήσεις και η γενετική προδιάθεση συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Το άμεσο αίτιο είναι σχεδόν πάντα μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Ακόμη και φαινομενικά υγιείς άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες.

Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν πολυάριθμες εκδηλώσεις και ενημερωτικές εκστρατείες στην Γερμανία για την ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση και τη συνεπή θεραπεία των καρδιακών παθήσεων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος στο ελάχιστο.

Το Γερμανικό Ίδρυμα Καρδιάς δημοσίευσε επίσης ένα νέο φυλλάδιο με το σύνθημα των φετινών εβδομάδων καρδιάς  "Herzkrank? Schütze Dich vor dem Herzstillstand" (Καρδιακές παθήσεις; Προστατεύσου από την καρδιακή ανακοπή).

Συχνά, αλλά όχι πάντα, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος μπορεί να προληφθεί, ενημερώνει το Ίδρυμα Καρδιάς στην ιστοσελίδα του. Εάν έχετε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν καρδιολόγο και να ελέγξετε την καρδιά σας:

  • πόνος στο στήθος (στηθάγχη) ή/και δύσπνοια
  • Ταχυκαρδία με μειωμένη ανοχή στην άσκηση
  • επίμονο καρδιακό αίσθημα παλμών
  • Σύντομη απώλεια συνείδησης
  • Ζαλάδες, επικείμενη απώλεια των αισθήσεων

Εάν έχετε συμπτώματα καρδιακής προσβολής, καλέστε αμέσως τον γιατρό των επειγόντων περιστατικών. Αυτά περιλαμβάνουν ξαφνική έναρξη έντονου πόνου που διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά και δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση, κρύο ιδρώτα, ωχρότητα, ναυτία, δύσπνοια, ανησυχία και άγχος.

Εκτός από το στήθος, ο πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί στην πλάτη ανάμεσα στις δύο ωμοπλάτες, στην άνω κοιλιακή χώρα ή στο χέρι

Εάν συμβεί καρδιακή ανακοπή, οι παρευρισκόμενοι πρέπει πρώτα να κάνουν αμέσως κλήση έκτακτης ανάγκης και στη συνέχεια να αρχίσουν θωρακικές μαλάξεις. Εάν υπάρχει κοντά ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής και τουλάχιστον δύο άτομα από τις πρώτες βοήθειες, θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί ο απινιδωτής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024