Προβληματική παραμένει η κατάσταση με τα χειρουργεία στο ΕΣΥ. Τα περισσότερα υπολειτουργούν, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού - και κυρίως αναισθησιολόγων - αποτελούν κοινό πρόβλημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η κατάσταση των χειρουργείων σε 25 νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής έχει ως εξής:

"Ευαγγελισμός": Λειτουργούν 13 - 14 αίθουσες από τις 17. Οριακή είναι η κάλυψη αναισθησιολόγων, τραυματιοφορέων και νοσηλευτικού προσωπικού. Τα χειρουργεία λειτουργούν σε καινούργιο κτήριο.

"Αττικόν": Υπάρχουν 14 αίθουσες χειρουργείου, αλλά λειτουργούν οι 7, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν.

"Ερυθρός Σταυρός": Το κύριο πρόβλημα του νοσοκομείου είναι η έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού. Για αυτόν τον λόγο, από τα 9 ανεπτυγμένα χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 7. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν.

"Θριάσιο": Από τις 13 αίθουσες χειρουργείων, λειτουργούν οι 6, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων. Οι κτιριακές υποδομές είναι σχετικά καινούργιες και δεν υπάρχουν προβλήματα.

"Ασκληπιείο" Βούλας: Από τις 11 χειρουργικές αίθουσες, είναι ανοικτές οι 7, λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Το κτίριο ανακαινίζεται από δωρεές.

"Παμμακάριστος": Λειτουργούν 3 αίθουσες χειρουργικές, στις οποίες χειρουργούνται μόνο τα οφθαλμολογικά περιστατικά, διότι δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι. Υπηρετούσαν δύο και ο ένας αποχώρησε. Δεν εφημερεύει η χειρουργική κλινική από τον Ιούνιο του 2021. Στην αρχή δεν υπήρχαν χειρουργοί και τώρα υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων. Το κτίριο είναι πολύ παλιό αλλά γίνονται οι ανάλογες συντηρήσεις.

Παίδων "Αγία Σοφία": Είναι ανεπτυγμένες 7 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού": Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από τον Σεπτέμβριο, όταν ζητήθηκε να προσληφθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς υπάρχει μεγάλη αναμονή στα χειρουργεία. Τα  χειρουργικά τραπέζια είναι γύρω στα 8 και λειτουργούν μόνο τα 3. Το κτίριο είναι παμπάλαιο, αλλά είναι σε πρόγραμμα ανακαίνισης, κυρίως από δωρεές και έχουν ξεκινήσει.

"Αγία Όλγα: Από τις 7 περίπου αίθουσες χειρουργείου λειτουργούν οι 5, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν, αλλά γίνονται εργασίες συντήρησης.

"Αρεταίειο": Υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Το κτίριο είναι παμπάλαιο και διατηρητέο και γίνονται συντηρήσεις, αλλά υπάρχουν προβλήματα.

"Τζάνειο": Υπάρχουν 13 αίθουσες χειρουργείων. Λειτουργούν οι 7, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

"Μεταξά": Υπάρχουν 6 αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν οι 4, λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

Κρατικό Νίκαιας: Υπάρχουν 10 αίθουσες χειρουργικές, από τις οποίες λειτουργεί η μία για τα επείγοντα περιστατικά. Υπάρχουν ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Το νοσοκομείο απαρτίζεται από πέντε κτίρια, τα οποία συντηρούνται όσο το δυνατόν.

Παίδων Πεντέλης: Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 3 αίθουσες χειρουργείων, από τις οποίες λειτουργούν οι 2, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού. Το κτίριο είναι παλιό, πετρόχτιστο, γίνονται συντηρήσεις και έχουν γίνει και κάποιες ανακαινίσεις.

"Έλενα Βενιζέλου": Στο νοσοκομείο υπάρχουν 5 αίθουσες χειρουργείων, από τις οποίες λειτουργούν και οι 5. Στις μεγάλες εφημερίες, λειτουργούν οι 4 αίθουσες για να μείνει η 5η για τα έκτακτα. Υπάρχει έλλειψη σε αναισθησιολόγους, χειρουργούς και σε νοσηλευτικό προσωπικό, λόγω μετακινήσεων και συνταξιοδότησης. Το 40% είναι επικουρικό προσωπικό.  Είναι παλαιό το κτίριο του νοσοκομείου και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Τελευταία, ξεκίνησαν κάποιες επισκευές με προγράμματα ΕΣΠΑ.

"Σισμανόγλειο": Στο νοσοκομείο λειτουργούν οι 3 χειρουργικές αίθουσες, στις 5 ανεπτυγμένες, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Από τους 6 αναισθησιολόγους, ο ένας μετακινήθηκε στο νοσοκομείο "Παμμακάριστος". Κτιριακά δεν υπάρχουν προβλήματα, έχουν γίνει ανακαινίσεις.

"Σωτηρία": Υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες. Λειτουργούν οι 4. Μία είναι κλειστή λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των ειδικοτήτων.

"Γ. Γεννηματάς": Υπάρχουν 20 αίθουσες χειρουργείων, οι οποίες λειτουργούν, αλλά υπάρχει σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και λειτουργούν υποστελεχωμένες.

ΝΙΜΤΣ: Υπάρχουν 4 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν όλες. Δεν υπάρχουν ελλείψεις. Μέχρι πέρυσι υπήρχαν περισσότερα προβλήματα αλλά φέτος είναι καλύτερα. Τα κτίρια είναι παλιά αλλά συντηρούνται.

"Άγιος Σάββας": Και οι 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν κανονικά. Συνταξιοδοτούνται δύο αναισθησιολόγοι και περιμένουν αντικαταστάτες. Το κτίριο είναι παλιό αλλά συντηρείται. Έχει ενταχθεί το νοσοκομείο σε πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση και έχει ολοκληρωθεί η μελέτη.

"Λαϊκό": Το πρόβλημα του νοσοκομείου εστιάζεται μόνο στο νοσηλευτικό προσωπικό. Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά, αλλά υπάρχουν λίστες αναμονής.

"Ιπποκράτειο": Όλες οι αίθουσες χειρουργείου λειτουργούν κανονικά. Δεν υπάρχουν ελλείψεις όσων αφορά τα χειρουργεία από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το κτίριο είναι καινούργιο και δεν έχουν προβλήματα.

"Αλεξάνδρα": Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά, αλλά υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό και Τεχνολόγους.

Ογκολογικό "Άγιοι Ανάργυροι: Υπάρχουν περίπου 6 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν κανονικά. Ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν γενικά. Το νοσοκομείο είναι 15ετίας και είναι σε καλή κατάσταση.

"Ανδρέας Συγγρός": Υπάρχει 1 ανεπτυγμένη αίθουσα χειρουργείου που λειτουργεί. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η GSK αγοράζει από την CureVac τα δικαιώματα σε εμβόλια κατά της CoViD και της γρίπης
Κίνδυνος δευτεροπαθούς καρκίνου από κυτταρικές θεραπείες CAR-T
H AMGEN υπερήφανος υποστηρικτής του EuroPride 2024