Σε κλείσιμο οδηγείται το Τμήμα Μαστού στο ογκολογικό νοσοκομείο "Μεταξά", λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση χτυπούν κόκκινο στο νοσοκομείο, ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια.

Είναι, δε, τόσο οξυμένα τα προβλήματα, που πλέον εμφανίζεται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο των παραιτήσεων του προσωπικού, λόγω της σωματικής και ψυχολογικής του εξόντωσης ή λόγω της τεράστιας απογοήτευσης από την ανυπαρξία στήριξης του έργου του από διοικήσεις και υπουργείο.

Το προεδρείο του Συλλόγου σημειώνει πως από την κατάσταση αυτή έχει πληγεί η Κλινική Μαστού, η οποία δεν στηρίζεται με την παρουσία του απαιτούμενου προσωπικού. Μεγάλος αριθμός ασθενών ψάχνει να βρει εναλλακτική λύση στο πρόβλημά του.

Όπως επισημαίνει, τους τελευταίους δέκα μήνες η Μονάδα Μαστού λειτουργούσε υποστελεχωμένη, με τη συνδρομή της μοναδικής ειδικευμένης ιατρού και περιστασιακά κάποιων ειδικευομένων.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν καλύφθηκαν οι αυξημένες ανάγκες και η μοναδική ειδικευμένη γιατρός οδηγήθηκε σε παραίτηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παύση της λειτουργίας της κλινικής.

Στη Μονάδα Μαστού πραγματοποιούνταν όλες οι σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις που αφορούν σε βιοψίες, στερεοτακτικές βιοψίες, χειρουργεία με ογκοπλαστική και πλαστική αποκατάσταση, παρακολούθηση των ασθενών, πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία, πλήρες πρόγραμμα ολοήμερης λειτουργίας ιατρείων, αλλαγές χειρουργικών τραυμάτων, διοικητική υποστήριξη ασθενών, εξιτήρια, αναρρωτικές άδειες, φάκελοι ΚΕΠΑ και συνταγογράφηση.

Με βάση τα στοιχεία ερευνών ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό και η πρώτη αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο. Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να οδηγήσουν σε ίαση της νόσου (που αφορούν την πενταετή επιβίωση έως και 95%).

Το προεδρείο του Συλλόγου εργαζομένων τονίζει πως η ύπαρξη, πλήρους στελεχωμένης, ειδικής Μονάδας Μαστού, σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο είναι προφανής και αναντίρρητη, καθώς  μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο που θα αφορά την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, την παροχή κατάλληλης θεραπείας και τη συστηματική παρακολούθηση των ασθενών μετεγχειρητικά.

Όπως αναφέρει, η συγκεκριμένη μονάδα έχαιρε υψηλής επιστημονικής και κοινωνικής αναγνώρισης, όπως καταμαρτυρείται από την ιατρική κοινότητα, τις εθελοντικές οργανώσεις των ασθενών, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς.

Για τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας είχε κατατεθεί επανειλημμένα αίτημα για την πρόσληψη τουλάχιστον δύο ειδικευμένων επικουρικών γιατρών. Επιπλέον απαιτείται πέρα από τους εξιδεικευμένους γιατρούς, η παρουσία ειδικού ακτινολόγου και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις