Τη σύνταξη μηνιαίας έκθεσης πεπραγμένων για τα οικονομικά των νοσοκομείων, ανέθεσε σε ιδιώτη αναλυτή ο υπουργός Υγείας.

Είχε προηγηθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος "για την παροχή υπηρεσιών εξειδικευμένης υποστήριξης για θέματα έρευνας, ανάλυσης και σύγκρισης οικονομικών δεδομένων του ΕΣΥ, για την κάλυψη των αναγκών της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας".

Ο ανάδοχος θα λάβει αμοιβή 24.800 ευρώ και υποχρεούται να συντάσσει μηνιαία έκθεση πεπραγμένων, σε συνεργασία με το γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο υπουργός Υγείας βρίσκεται αντιμέτωπος με μία μεγάλη πρόκληση, καθώς τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων και αναγκών, με τους πόρους να είναι ανελαστικοί.

Η ανάγκη παρακολούθησης των οικονομικών είναι επιβεβλημένη και, για τη διαμόρφωση και των έλεγχο των προϋπολογισμών των νοσοκομείων έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Υγείας ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η ομάδα ασχολείται με την κατανομή του υπολοίπου πιστώσεων λοιπών εξόδων του προϋπολογισμού τρέχοντος έτους, καθώς και οποιασδήποτε αύξησης πιστώσεων προέλθει από το υπουργείο Οικονομικών, με βάση λειτουργικούς, οικονομικούς και ποιοτικούς δείκτες.

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η καθυστέρηση στην έγκριση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων δημιουργεί προβλήματα στη διαχείριση των πιστώσεων και επηρεάζει αρνητικά την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών. 

Επισημαίνεται πως "η κατάρτιση του προϋπολογισμού δεν γίνεται με την διαδικασία προγραμματισμού, καταγραφής και κοστολόγησης των αναγκών του νοσοκομείου, αλλά βασίζεται σε προκαθορισμένα όρια δαπανών, τα οποία έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας, βασιζόμενα σε στοιχεία προηγούμενων χρόνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταρτίζεται ένας μη ρεαλιστικός προϋπολογισμός, ο οποίος αναγκαστικά αναμορφώνεται κατά την διάρκεια του έτους".

Το πρόγραμμα προμηθειών δεν υλοποιείται στο σύνολό του, διότι οι προϋπολογισμοί εγκρίνονται με καθυστέρηση από την εποπτεύουσα αρχή, συνήθως μετά την παρέλευση του πρώτου τριμήνου του έτους που αφορούν. Στο διάστημα αυτό το νοσοκομείο δεν μπορεί να διαθέσει πέραν του 40% των πιστώσεων του προηγούμενου έτους.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε σήμερα στο Mega πως τα νοσοκομεία είναι παλιά και θέλουν εκσυγχρονισμό, σημειώνοντας, ωστόσο, πως "είναι η πρώτη φορά που διατίθενται 1,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων της χώρας και ήδη έχουν αρχίσει οι ανακαινίσεις και ο εκσυγχρονισμός των κτηρίων".

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως είναι ένα ευρύτερο ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, καθώς λείπουν 1 εκατομμύριο υγειονομικοί, εξαιτίας του κορωνοϊού και της αλλαγής αγοράς εργασίας.

Επισήμανε πως αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη περίπου 3.500 προσλήψεις νοσηλευτών και 800 ιατρών, ενώ μέσα στο 2024 θα προκηρυχθούν θέσεις 1.500 γιατρών και 3.000 νοσηλευτών και επιπλέον 1.000 ατόμων λοιπού προσωπικού

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD