Οι χημικοί παράγοντες αλλάζουν την εμφάνιση των κυττάρων. Μια έξυπνη μηχανή τεχνητής αναζήτησης εικόνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλεφθεί ποιες χημικές ουσίες χρειάζονται για να προκαλέσουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αναφέρουν τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Linz στην Αυστρία.

Μπορεί επίσης να βρει ποιες χημικές ουσίες με ποια δομή έχουν προκαλέσει μια συγκεκριμένη εικόνα κυττάρων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nature Communications".

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Günter Klambauer από το Ινστιτούτο Μηχανικής Μάθησης του Πανεπιστημίου του Linz,  ανέπτυξε έναν ευφυή αλγόριθμο που χρησιμοποιεί την αντιθετική μάθηση για να συσχετίσει βιοϊατρικές εικόνες με τις χημικές ουσίες που τις έχουν χαρακτηρίσει.

Οι ερευνητές ονόμασαν την ευφυή μηχανή αναζήτησης βιολογικών εικόνων "CLOOME" (Contrastive Learning and leave-One-Out-boost for Molecule Encoders).

Αν έχουμε μια δραστική ουσία που αλλάζει τα κύτταρα με έναν συγκεκριμένο τρόπο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εικόνα των κυττάρων για να αναζητήσουμε σε μια βάση δεδομένων χημικών ουσιών άλλες ουσίες που μπορεί να έχουν παρόμοια επίδραση, εξηγούν οι ερευνητές στην επιστημονική δημοσίευση.

Αντίθετα, η CLOOME μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη πιθανών βιολογικών επιδράσεων χημικών δομών των οποίων η επίδραση στα κύτταρα είναι ακόμη άγνωστη.

"Αυτό διευκολύνει τον εντοπισμό φαρμάκων με παρόμοιες επιδράσεις, την ανακάλυψη νέων τομέων εφαρμογής για τα υπάρχοντα φάρμακα και την πρόβλεψη των βιοχημικών επιδράσεων και ιδιοτήτων των νέων φαρμάκων", αναφέρουν οι Ana Sanchez και Elisabeth Rumetshofer (και οι δύο από το Πανεπιστήμιο του Linz).

"Το CLOOME έχει επομένως τη δυνατότητα να επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη φαρμάκων", καταλήγουν οι ερευνητές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις