Αυξημένους τζίρους εμφάνισαν και φέτος οι επιχειρήσεις παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαφρμακευτικών σκευασμάτων.

Στο σύγκριση με πέρυσι, εμφάνισαν αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών κατά 10,2% τον Σεπτέμβριο, την ώρα που το σύνολο της αγοράς εμφάνισε αύξηση κατά 1,2% και ετήσια μείωση κατά 5,1% Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αφορά τις εξαγωγές.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από σημερινή έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, με τίτλο "Δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία".

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη φαρμακοβιομηχανία:

  • Στο σύνολο της αγοράς, καταγράφηκε αύξηση κατά 10,2% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, έναντι αύξησης 18,1% το διάστημα 2022 - 2021.
  • Στην εγχώρια αγορά, υπήρξε αύξηση τζίρου κατά 9,9%, έναντι αύξησης 15,2% το διάστημα 2022 - 2021.
  • Στην εξωτερική αγορά, η αύξηση ανήλθε στο 10,6%, έναντι αύξησης 24,1% το διάστημα 2022 - 2021.

Στην έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνεται πως η αύξηση του γενικού δείκτη εξωτερικής αγοράς για το σύνολο των επιχειρήσεων τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου του 2022, αποδίδεται - μεταξύ άλλων - από την αύξηση κατά 1,6% στον τζίρο του κλάδου της μεταποίησης.

Όπως αναφέρεται, "στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων, όπως της παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων".

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία είναι δείκτης του οικονομικού κύκλου της επιχείρησης και δείχνει τη μηνιαία εξέλιξη της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών στη βιομηχανία.

Σκοπός του δείκτη είναι η μέτρηση της δραστηριότητας της βιομηχανίας στην αγορά σε όρους αξίας. Ο κύκλος εργασιών περιλαμβάνει τα συνολικά ποσά που έχει τιμολογήσει η επιχείρηση στη διάρκεια της περιόδου αναφοράς και τα οποία αντιστοιχούν σε πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών που παρασχέθηκαν σε τρίτους. 

Δημ.Κ.

Πηγές:
ΕΛΣΤΑΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις