Σε ορισμένους ανθρώπους το κόκκινο κρασί ακόμα και σε μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Αυτός μπορεί να εμφανιστεί εντός 30 λεπτών έως 3 ωρών μετά την κατανάλωση ακόμα και ενός μικρού ποτηριού.
Σε νεα έρευνα, επιστήμονες του University of California, Davis, εξέτασαν γιατί συμβαίνει αυτό, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν παθαίνουν πονοκέφαλο όταν καταναλώνουν μικρές ποσότητες από άλλα αλκοολούχα ποτά.
Ερευνητές πιστεύουν ότι μια φλαβανόλη που περιέχεται στο κόκκινο κρασί μπορεί να παρεμβληθεί με τον σωστό μεταβολισμό του αλκοόλ και να οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Αυτή η φλαβανόλη ονομάζεται κουερσετίνη και περιέχεται σε όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών –και στα σταφύλια. Θεωρείται υγιεινό αντιοξειδωτικό και είναι διαθέσιμο ακόμα και σε μορφή συμπληρωμάτων. Όταν μεταβολίζεται με το αλκοόλ μπορεί να γίνει προβληματική.
Όταν κυκλοφορήσει στο αίμα, ο οργανισμός τη μετατρέπει σε διαφορετική μορφή, δήλωσε ο Andrew Waterhouse, η οποία μπλοκάρει το μεταβολισμό του αλκοόλ.
Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι καταλήγουν να συσσωρεύουν την τοξίνη, εξηγεί η Apramita Devi, η οποία είναι γνωστή ερεθιστική και φλεγμονώδης ουσία. Υψηλά επίπεδα αυτής μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο και ναυτία.
Tο φάρμακο disulfiram που συνταγογραφείται στους αλκοολικούς για να μην πίνουν προκαλεί τα ίδια συμπτώματα. Ο Waterhouse δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο ότι το φάρμακο οδηγεί σε συσσώρευση της τοξίνης στο σώμα όταν φυσιολογικά ένα ένζυμο θα τη διασπούσε. Περίπου το 40% των κατοίκων της ανατολικής Ασίας έχει επίσης ένα ένζυμο που δεν λειτουργεί πολύ καλά, επιτρέποντας στην τοξίνη να συσσωρεύεται στο σύστημά τους.
Η έρευνα έδειξε ότι όταν ευάλωτοι άνθρωποι καταναλώνουν κρασί- ακόμα και με μέτρια ποσότητα κουερστετίνης- αναπτύσσουν πονοκεφάλους ιδιαίτερα αν έχουν προϋπάρχουσα πάθηση ημικρανιών.
Πηγές:
Scientific Reports.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών