Όταν έρχονται αντιμέτωποι με πονοκεφάλους, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στο αγαπημένο τους τσάι. Είναι καλή στρατηγική αυτή, ή μήπως μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα;
Η σχέση μεταξύ τσαγιού και πονοκεφάλου είναι λίγο πιο περίπλοκη. Στην πραγματικότητα, είναι κάπως παράδοξο - το τσάι μπορεί να είναι ταυτόχρονα θεραπεία και αιτία πονοκεφάλων, ανάλογα με τον τύπο του τσαγιού που επιλέγετε και το άτομο που καταναλώνει το τσάι.
Ορισμένες ιδιότητες του τσαγιού μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους
Υπάρχουν πολλά συστατικά του τσαγιού που, ανάλογα με τις ευαισθησίες του καθενός, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Ορισμένα τσάγια —μαύρο, oolong, Earl Grey και άλλα— περιέχουν καφεΐνη και τα στοιχεία δείχνουν ότι η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφεΐνης, είτε από τσάι είτε από άλλα ροφήματα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξάρτηση. Αν κάποιος δεν διατηρεί το φυσιολογικό επίπεδο κατανάλωσης καφεΐνης, μπορεί στη συνέχεια να εμφανίσει συμπτώματα στέρησης όπως χαμηλή ενέργεια ή πονοκεφάλους. Επιπλέον, η κατανάλωση πολλής καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πονοκεφάλους.
Τα αφεψήματα από βότανα (όπως ένα τσάι μέντας) ή ένα μείγμα πολλών βοτάνων είναι δημοφιλείς επιλογές και συνήθως δεν έχουν καμία επίδραση στους πονοκεφάλους. Αλλά μπορεί να προκύψουν προβλήματα αν κάποιος πίνει αφεψήματα από βότανα ενώ παίρνει συγκεκριμένα φάρμακα. Τα αφεψήματα από βότανα μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις με φάρμακα που μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο.
Οι τανίνες είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται στο φλοιό των δέντρων, των φρούτων, των σπόρων και ορισμένων φύλλων τσαγιού. Αυτά προσδίδουν μια στυφή γεύση - που περιγράφεται ως πικρή ή ξηρή - και είναι συχνά χαρακτηριστική του κόκκινου κρασιού. Για μερικούς ανθρώπους, οι τανίνες στο τσάι μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Αν και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, αυτές οι ενώσεις μπορεί να επηρεάσουν την απελευθέρωση σεροτονίνης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκέφαλο.
Τέλος, οι ισταμίνες είναι μια άλλη ένωση που μπορεί να θέλουν να αποφύγουν όσοι πίνουν τσάι. Οι ισταμίνες βρίσκονται φυσικά σε διάφορα τρόφιμα, ιδιαίτερα σε αυτά που υφίστανται ζύμωση ή διαδικασία παλαίωσης, όπως τα παλαιωμένα τυριά, τα τουρσί και το κρασί. Μερικά τσάγια (ιδιαίτερα τα τσάγια που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το μαύρο τσάι) μπορεί να περιέχουν ισταμίνες, στις οποίες ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν δυσανεξία, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, κνίδωση ή ρινική συμφόρηση.
Για κάποιους, η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο
Η κατανάλωση τσαγιού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη νερού και να διατηρήσετε τον οργανισμό σας επαρκώς ενυδατωμένο. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, επομένως από αυτή την άποψη, το τσάι μπορεί να είναι σύμμαχος ενάντια σε αυτό το πρόβλημα.
Όμως και η καφεΐνη—η οποία μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο σε κάποιους—μπορεί στην πραγματικότητα να προσφέρει ανακούφιση σε άλλους. Η κατανάλωση τσαγιού με καφεΐνη θα μπορούσε να περιορίσει τα διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία, ανακουφίζοντας έτσι τα συμπτώματα σε μέτριες ποσότητες.
Είναι επίσης πιθανό ότι το τσάι θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων συμπτωμάτων πονοκεφάλου απλώς και μόνο επειδή είναι χαλαρωτικό. Ειδικά για πονοκεφάλους τάσης ή στρες, οι πρακτικές χαλάρωσης και αυτοφροντίδας μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τα συμπτώματα.
Αυτά είναι μερικά τσάγια που μπορεί να βοηθήσουν με τον πονοκέφαλο, βάσει στοιχείων.
Τσάι μέντας: Περιέχει μενθόλη, η οποία μπορεί να έχει ηρεμιστική δράση στους μυς και μπορεί να είναι χρήσιμη για την ανακούφιση των πονοκεφάλων τάσης.
Τσάι τζίντζερ: Το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να είναι σε θέση να ανακουφίσει τη ναυτία, καθιστώντας το ευεργετικό για πονοκεφάλους που σχετίζονται με στομαχικές διαταραχές.
Τσάι λεβάντας: Η λεβάντα πιστεύεται ότι έχει ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν το άγχος και, ως εκ τούτου, να περιορίσουν τους πονοκεφάλους.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Self test για πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου: Τι σημαίνει το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα
Το παγκόσμιο ποσοστό διαβήτη έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια [μελέτη]
Πρόβλημα στη συνταγογράφηση