Οι υπερβολικές διψήφιες εκπτώσεις που απαιτεί το Ηνωμένο Βασίλειο από τις φαρμακοβιομηχανίες θα της κοστίσουν 50 δισ. λίρες έως το 2058.

Η αρχική έκθεση της WPI Strategy, «False Economy: Πώς οι προμήθειες φαρμάκων του NHS απειλούν τη μηχανή ανάπτυξης των βιοεπιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου», υποστηρίζει ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν λάβει μέτρα για να μειώσει τα ποσοστά έκπτωσης που επιβάλλονται στις πωλήσεις επώνυμων φαρμάκων, το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει από επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη 1,9 δισ. λίρες μέχρι το 2028. Ποσό, που θα φτάσει τα 5,7 δισ. λίρες την περίοδο 2024-2028.

Το ΗΒ ξοδεύει σημαντικά λιγότερα χρήματα ανά άτομο για φάρμακα από άλλες συγκρίσιμες χώρες, χρησιμοποιώντας διάφορους μηχανισμούς για τη διαπραγμάτευση και τον έλεγχο της τιμολόγησης. Ωστόσο, μετά την πανδημία, δύο από τα βασικά μέτρα ελέγχου των τιμών των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο και κινδυνεύουν να κοστίσουν στην οικονομία της χώρας πολύ περισσότερο από ό,τι εξοικονομούν μέσω χαμένων επενδύσεων, θέσεων εργασίας και φορολογικών εσόδων.

Ο αντίκτυπος των απωλειών στην Ε&Α αναμένεται να οδηγήσει σε ευρύτερες οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις με τη συνολική οικονομική απώλεια να διαμορφώνεται στα 50 δισ. λίρες έως το 2058. Οι μακροπρόθεσμες απώλειες στα φορολογικά έσοδα θα ανέλθουν σε 17,9 δισ. λίρες. Η διατήρηση των υψηλών συντελεστών εκπτώσεων και μετά το 2028, έως το 2033, θα σήμαινε απώλειες 90 δισ. λιρών από το ΑΕΠ και 29,9 δισ. λιρών από συναφή φορολογικά έσοδα έως το 2058. 

Ενώ τα υψηλότερα ποσοστά εκπτώσεων προσφέρουν πρόσθετα έσοδα για το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (DHSC), ανάλυση από το WPI Economics υποδηλώνει ότι όταν τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά, οι καθαρές επιπτώσεις στο φορολογικό εισόδημα κοστίζουν τελικά στο Δημόσιο περισσότερο από τα έσοδα που του φέρνουν. Από τη μία έχει έσοδα 12 δισ. λιρών, αλλά  από την άλλη το Υπουργείο Οικονομικών χάνει 17,9 δισ. στερλίνες από φόρους με μια καθαρή απώλεια 5,9 δισ. λιρών για τους βρετανούς φορολογούμενους.

Στη δημοσίευση της αρχικής ανάλυσης, ο Richard Torbett, Διευθύνων Σύμβουλος της ABPI δήλωσε: « Ο τομέας των βιοεπιστημών επενδύει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στην Ε&Α του Ηνωμένου Βασιλείου και πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων της κυβέρνησης για ανάπτυξη με γνώμονα την καινοτομία. Όμως, βλέπουμε όλο και περισσότερο το Ηνωμένο Βασίλειο να χάνει τις επενδύσεις στη βιοεπιστήμη, τη στιγμή που τις χρειαζόμαστε περισσότερο. Αυτό δεν μπορεί να είναι βιώσιμο και προτρέπουμε την κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια φιλόδοξη, νέα συμφωνία με τη βιομηχανία που μπορεί να αναστρέψει αυτήν την πτώση και να μας φέρει στο ίδιο επίπεδο με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές μας».

Για κάθε 100 λίρες στο ΑΕΠ, το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανά 81 πένες σε φαρμακευτικά προϊόντα, σε σύγκριση με 1,94 λίρες που ξοδεύει η Γερμανία και 1,66 λίρες που δαπανά η Γαλλία. Το Ηνωμένο Βασίλειο ξοδεύει επίσης μικρότερο ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού του για την υγεία σε φάρμακα σε σχέση με άλλες χώρες, φτάνοντας μόλις στο 9% στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι 15% στη Γαλλία και 17% στη Γερμανία.

Μεταξύ 2019 και 2023, έχουν μειωθεί  κατά 12% σε πραγματικές τιμές οι δαπάνες για φάρμακα τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει παράσχει στο NHS μια πραγματική αύξηση της χρηματοδότησης κατά 8%.

Σε σύγκριση με άλλες κορυφαίες χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία), το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε τη μεγαλύτερη μείωση στο παγκόσμιο μερίδιο κυκλοφορίας νέων φαρμάκων μεταξύ 2016-2021.

Σύμφωνα με το Εθελοντικό Σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για την τιμολόγηση και την πρόσβαση επώνυμων φαρμάκων (VPAS), οι δαπάνες φαρμάκων του NHS περιορίζονται, με το ανώτατο όριο να αυξάνεται σε ονομαστικές τιμές 2% ετησίως, πάνω από το οποίο ο κλάδος επιστρέφει τυχόν υπερβολικές δαπάνες. Μετά την πανδημία, η ζήτηση για επώνυμα φάρμακα έχει αυξηθεί απότομα, λόγω των κλινικών αποφάσεων και των αναγκών των ασθενών. Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές επώνυμων φαρμάκων θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν το 26,5% των εσόδων τους, σχεδόν 3,3 δισ. λίρες σε πωλήσεις, στην κυβέρνηση το 2023, από περίπου 0,6 δισ. λίρες το 2021 και 1,8 δισ.λίρες το 2022.
 
Φέτος, η κυβέρνηση αύξησε επίσης το ποσοστό ανάκτησης εσόδων που καταβάλλουν οι εταιρείες που υπόκεινται στο Καταστατικό Σχέδιο για τα επώνυμα φάρμακα από 24,4% σε 27,5%. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδίατροι Β. Ελλάδας: Τελικές προετοιμασίες για την αποστολή στη Μαδαγασκάρη
Η MSD ανάμεσα στις 50 ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα
Ικανοποίηση από το σεξ σε γυναίκες και άνδρες έπειτα από κολποπλαστική [μελέτη]