Ερευνητές του University of Queensland ανακάλυψαν τρόπο να αναστρέψουν κυτταρική διαδικασία που προκαλείται από την COVID-19, η οποία συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συνθετικά οργανοειδή μοντέλα εγκεφάλου που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, για να μελετήσουν την επίδραση διαφόρων παραλλαγών του SARS-COV-2 στον εγκεφαλικό ιστό.
Ο Dr Julio Aguado δήλωσε ότι η ομάδα διαπίστωσε ότι η COVID-19 επιταχύνει την παρουσία γηρασμένων κυττάρων ή ‘’ζόμπι’’, τα οποία συσσωρεύονται φυσιολογικά και σταδιακά στον εγκέφαλο καθώς κάποιος γερνά.
Αυτά τα κύτταρα, είναι γνωστό πως καθοδηγούν τη φλεγμονή και την εκφύλιση ιστού, αφήνοντας τους ασθενείς εκτεθειμένους σε νοητική βλάβη όπως ομίχλη του νου και απώλεια μνήμης.
Ο Dr Aguado δήλωσε, ότι η επιβεβαίωση πως η COVID-19 είναι καταλύτης για αυτή την πρόωρη γήρανση οδήγησε στην προσπάθεια επαναφοράς του βιολογικού ρολογιού του εγκεφάλου.
Με χρήση των οργανοειδών, οι ερευνητές εξέτασαν διάφορα φάρμακα με στόχο την εύρεση κάποιου που θα είναι ικανό να απομακρύνει αυτά τα γηρασμένα κύτταρα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν 4 φάρμακα που απομάκρυναν επιλεκτικά τα κύτταρα που προκλήθηκαν από την COVID-19 – navitoclax, ABT-737, fisetin και ένα κοκτέιλ dasatinib και κερσετίνης (D+Q).
Ο Dr Aguado δήλωσε ότι τα φάρμακα αναζωογόνησαν τον εγκέφαλο και μείωσαν τις πιθανότητες για νευροεκφυλιστικά συμπτώματα στα οργανοειδή καθώς και σε μοντέλα ποντικών που μολύνθηκαν με COVID-19.
Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, αλλά η συγκεκριμένη αποτελεί σημαντικό βήμα μπροστά όσον αφορά τη γνώση της σχέσης μεταξύ ιογενών λοιμώξεων, γήρανσης και νευρολογικής ευεξίας, δήλωσε ο ερευνητής.
Μακροπρόθεσμα, μπορούμε να περιμένουμε πως η ευρεία χρήση αυτών των φαρμάκων θα αντιμετωπίζει εμμένοντα σύνδρομα μετά την οξεία φάση λοιμώξεων που προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις όπως η COVID-19.
Η ίδια μέθοδος αξιολόγησης φαρμάκων θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην έρευνα για τη νόσο Alzheimer και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Aging.
Πηγές:
Nature Aging.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα