Υψηλή πληρότητα παρουσιάζουν οι ΜΕΘ του δημόσιου τομέα, πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας και κορυφωθούν οι αναπνευστικές λοιμώξεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα (μαζί με τα στρατιωτικά) είναι 895.

Το δημόσιο χρησιμοποιεί και 171 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα η συνολική διαθεσιμότητα να είναι 1.066 κλινες. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος σημειώνει πως στις ΜΕΘ νοσηλεύονται σήμερα 854 ασθενείς.

Όπως αναφέρει, οι κλίνες ΜΕΘ είναι φέτος λιγότερες κατά 100, καθώς στην περίοδο της πανδημίας λειτουργούσαν συνολικά 1.250.

"Ο αριθμός των κλινών από τον ιδιωτικό τομέα είναι ίδιος, άρα έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες κλίνες του ΕΣΥ", σημειώνει, για να εξηγήσει:

"Τους τελευταίους οκτώ μήνες, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους 83 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Είναι κρίμα να υπάρχει ο εξοπλισμός και μάλιστα υπερσύγχρονος, κυρίως από δωρεές, και να μην αξιοποιείται λόγω έλλειψης προσωπικού".

Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως - με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια - στην Ελλάδα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ.

Αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, όπου λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ, 4 στο νοσοκομείο Κοζάνης και 4 στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας ή 8 κλίνες ΜΕΘ για 250.000 πληθυσμό

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει: "Για αυτό έχουμε συνεχείς διακομιδές διασωληνωμένων στη Θεσσαλονίκη. Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Κοζάνης έχει 2 εντατικολόγους και έναν με μετακίνηση. Εάν είχαν έναν γιατρό και επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό, θα μπορούσαν να ανοίξουν 2 κλίνες ΜΕΘ, που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά κλειστές".

Κάνει λόγο για παράδοξο στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου λειτουργούν 4 κλίνες ΜΕΘ:

"Αρκετές μέρες τον μήνα, δεν υπάρχει εντατικολόγος να εφημερεύσει. Έτσι, οι διασωληνωμένοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλες ΜΕΘ νοσοκομείων που είναι κενές, δηλαδή στην Κοζάνη ή στην Κεντρική Μακεδονία".

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί πως τον χειμώνα αυξάνονται οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ: "Είναι κρίμα να δούμε ξανά τον χειμώνα διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ επί ημέρες και να έχουμε δεκάδες κλίνες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες κλειστές".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD