Οι ασθενείς που δεν αναρρώνουν ή αναρρώνουν αργά μετά από νόσηση με CoViD παρουσιάζουν αλλαγές στη μικροδομή του εγκεφάλου που είναι αναγνωρίσιμες σε νέα μαγνητική τομογραφία.
Αυτό δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης, τα οποία θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.
Πριν από μερικούς μήνες, το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Freiburg απέκτησε έναν νέο τύπο συσκευής μαγνητικής τομογραφίας για ολόκληρο το σώμα που βελτιώνει σημαντικά την απεικόνιση με στάθμιση διάχυσης. Η συσκευή καταγράφει τις κινήσεις των μορίων νερού στον ιστό.
Αυτή η ελεύθερη διάχυση παρεμποδίζεται στον εγκέφαλο από τις κυτταρικές μεμβράνες.
Το λογισμικό ανακατασκευάζει την πορεία των νευρικών ινών στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για την ανίχνευση οιδήματος ή της διατάραξης του αιματοεγκεφαλικού φραγμού σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η συσκευή, η οποία ήταν η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη που εγκαταστάθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Φράιμπουργκ, έχει βελτιώσει την απεικόνιση σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι πλέον δυνατή η κατανόηση της μικροδομής του νευρικού συστήματος.
Οι ακτινολόγοι αναφέρονται στη διαδικασία ως "απεικόνιση μικροδομής διάχυσης" ("Diffusion microstructure imaging")
Μια ομάδα με επικεφαλής τον Alexander Rau από την Κλινική Διαγνωστικής και Επεμβατικής Ακτινολογίας του Φράιμπουργκ εξέτασε 89 ασθενείς που έπασχαν από σοβαρή Long - CoViD: το 53% δεν είχε ακόμη επιστρέψει στο προηγούμενο επίπεδο επαγγελματικής δραστηριότητας, το 73% συνέχισε να παρουσιάζει διαταραχές όσφρησης και το 41% είχε ελλείμματα γνωστικής απόδοσης στο τεστ MoCA.
Στο ερωτηματολόγιο WEIMUS, το 78% των ασθενών ανέφεραν αυξημένη κόπωση. Η ομάδα σύγκρισης αποτελούνταν από 47 υγιή άτομα και 38 ασθενείς που είχαν αναρρώσει πλήρως από CoViD.
Οι εικόνες αρχικά δεν έδειξαν απώλεια όγκου του εγκεφάλου ή άλλες βλάβες στους ασθενείς με Long CoViD που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Rau, η απεικόνιση διάχυσης-βαρύτητας αποκάλυψε στη συνέχεια ένα συγκεκριμένο μοτίβο μικροδομικών αλλαγών σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.
Για την περαιτέρω διερεύνηση των μικροδομικών αλλαγών, συγκρίθηκε μια ανάλυση με βάση τα voxel του V-extra με τις κλινικές βαθμολογίες. Οι ακτινολόγοι ανακάλυψαν δίκτυα ειδικά για τα συμπτώματα που συσχετίστηκαν σημαντικά με τις μειωμένες γνωστικές ικανότητες, την οσφρητική απόδοση και την κόπωση.
Σύμφωνα με τον Rau, η μελέτη παρέχει νέες γνώσεις σχετικά με τις επιδράσεις της CoViD στον εγκέφαλο. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι αλλαγές ήταν επίσης αναγνωρίσιμες σε ασθενείς που είχαν αναρρώσει από CoViD.
Οι ερευνητές θέλουν να συνεχίσουν να παρακολουθούν τους ασθενείς για να δουν αν οι αλλαγές υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου ή αν τελικά η CoViD αφήνει μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024