Ο μη ειδικός "πόνος στη μέση" είναι μια παροιμιώδης διαδεδομένη ασθένεια. Οι φυσικές θεραπείες αποτελούν την πρώτη επιλογή. Σε αυτές θα πρέπει προφανώς να περιλαμβάνεται και η θεραπεία με πλάκες δόνησης. Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, οι ειδικοί της ιατρικής πανεπιστημιακής σχολής της Βιέννης ανακάλυψαν ακλόνητα στοιχεία για τη θετική επίδραση της θεραπείας με ολόσωμες δονήσεις.

"Η πρωτογενής μη ειδική οσφυαλγία είναι μια συχνή και κλινικά σημαντική πάθηση με σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Η θεραπεία δόνησης ολόκληρου του σώματος (WBVT) έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε διάφορες ενδείξεις  για τη βελτίωση του πόνου και της αισθητικοκινητικής λειτουργίας (π.χ. οστεοπόρωση) σε προηγουμένως πολύ ετερογενή περιβάλλοντα μελέτης", έγραψε η ομάδα ειδικών του Τμήματος Φυσικής Ιατρικής, Αποκατάστασης και Ιατρικής της Εργασίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επικεφαλής τον Richard Crevenna, στο περιοδικό Wiener Medizinische Wochenschrift.

Για τον σκοπό αυτό, οι συγγραφείς έκαναν αναζήτηση στις σημαντικότερες επιστημονικές βάσεις δεδομένων σχετικά με κλινικές μελέτες για τη χρήση πλακών δόνησης για μη ειδικό "πόνο στη μέση". Στην αξιολόγηση αυτή συμπεριλήφθηκαν συνολικά δώδεκα πρωτότυπες μελέτες με συνολικά 821 εξεταζόμενα άτομα.

Δέκα από αυτές τις κλινικές μελέτες ήταν τυχαιοποιημένες (τυχαία κατανομή των υποκειμένων στις ομάδες μελέτης) μελέτες με ομάδες ελέγχου.

Οι μελέτες συνέκριναν, για παράδειγμα, τη θεραπεία ολόσωμης δόνησης χωρίς άλλα μέτρα, με θεραπεία άσκησης, ηλεκτρομυϊκή διέγερση ολόσωμης δόνησης ή συνδυασμούς της WBVT με ασκήσεις κίνησης κ.λπ. Η συχνότητα της θεραπείας ήταν μεταξύ δύο και τριών φορές την εβδομάδα και διήρκεσε μεταξύ δύο και 18 εβδομάδων. Η συχνότητα δόνησης κυμαινόταν μεταξύ πέντε και 30 Hertz.

Σύμφωνα με τους Βιεννέζους εμπειρογνώμονες, τα αποτελέσματα ήταν ωστόσο σαφή. "Και στις δέκα μελέτες που ανέλυσαν την ένταση του πόνου, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του πόνου. Σε πέντε από τις έξι μελέτες που εξέταζαν την καθημερινή λειτουργία, αναφέρθηκε σημαντική βελτίωση στις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ και στις τέσσερις μελέτες που εξέταζαν τη σωματική λειτουργία, διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση. Και στις τρεις μελέτες που ανέλυαν την ιδιοδεκτικότητα αναφέρθηκε σημαντική βελτίωση", έγραψαν οι ειδικοί.

Καμία από τις επιστημονικές μελέτες που αναλύθηκαν δεν έδειξε ανεπιθύμητες παρενέργειες. "Η θεραπεία με ολόσωμες δονήσεις σε συνδυασμό με μια πολυτροπική προσέγγιση φαίνεται επομένως να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία", κατέληξαν οι Βιεννέζοι ειδικοί, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει στο μέλλον περισσότερους πάσχοντες από "χαμηλό πόνο στην πλάτη" στην πλάκα δόνησης.

Πηγές:
Wiener Medizinische Wochenschrift

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές